Vissza Badacsonyba

A badacsonyi Tátika presszóból éppen fél évszázada indult a Török Ádám alapította Mini zenei pályafutása. A sztárvendégekkel megerősített megemlékező-koncerten, az ugyancsak badacsonyi Friss Teraszon a jó zenén kívül a hippi életérzés sem hiányozhat.

2019. 07. 11. 13:22
null
A négy alapító közül mára csak ketten maradtak Forrás: Török Ádám-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1969, Badacsony, Tátika presszó. Amolyan hippitanya. Két hatalmas, Balatonra néző terasz, amely estéről estére megtelik táncolni, szórakozni vágyó fia­talokkal. S ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a hatvanas években gomba módra szaporodó beatzenekarok leginkább a kisebb ellenállást, azaz a könnyed slágerzenét választják. Nem így a Mini együttes megálmodója, motorja, Török Ádám, aki gyorsan megtalálja a hiányzó színt a zenei palettán; jó érzékkel fordul az igényesen előadott, fajsúlyosabb muzsika felé, s mindehhez különleges színpadi show-t, vagány megjelenést, fiatalos, energikus előadásmódot társít. Az eredmény: rövid távon gyors elismertség (legalábbis a közönség körében), hosszabb távon pedig a Mini fél évszázados színpadi jubileuma.

A négy alapítóból – Török Ádám (blockflőte, ének), Závodi János (gitár), Czipó Tibor (basszusgitár), valamint Dobos „Doxa” Sándor (dob) – mára csupán ketten maradtak, a két utóbbi pedig az égi színpadon teljesít örök szolgálatot. Szerencsére a Tátika emlékezetére 1999 júliusában, a badacsonyi strandon megrendezett 30. évfordulót még mindkét muzsikus megéri, sőt Dobos Sándor az egzotikus Hawaiiról hazalátogatva néhány szám erejéig a dobok mögé is beül. A strandon felállított színpad előtt kétezer ember tombol: – A sok régi hippi velünk együtt újra átélhette a csodálatos pillanatokat, amelyek még harminc éve égtek a szívünkbe – idézte fel a koncert élményeit Török Ádám, majd hozzáfűzte: – Hajnali egykor még játszottunk, senki sem akart hazamenni.

A négy alapító közül mára csak ketten maradtak
Fotó: Török Ádám-archív

Azóta a Tátika sincs már, de a badacsonyi strand fergeteges bulija is csupán emlékkép marad. Ám Török Ádám és a Mini ötven év múltán is a színpadról hirdeti a rock és a blues igéjét. Eközben nem feledkezik el arról a bizonyos 1969-es nyárról sem, amely a kis együttes zenei pályafutásának kezdetét, első szárnycsapásait jelentette. Jövő csütörtökön a badacsonyi Friss Teraszon 21 órai kezdettel a jelenlegi Mini formáció (Török Ádám – fuvola, ének, Németh Károly – billentyűs hangszerek, Nagy István – basszusgitár, Tóth „Diza” Dénes – dob és Fehér Ádám – gitár) idézi fel a régi szép időket, amihez különleges vendégek csatlakoznak: Závodi János a legősibb Mini-alakulat, valamint a Piramis gitárosa, és az Egyesült Államokból erre az alkalomra hazalátogató Balogh „Szivacs” Jenő dobos. És persze megemlékeznek a két előrement muzsikustársukról is.

Némi változtatással nem is lehetne aktuálisabb a Mini talán legnépszerűbb dala: Vissza a városba, vagyis Badacsonyba…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.