Szokatlan májusi arcát mutathatja az időjárás a jövő héten

Hétfő éjjel az Alpokalja magas csúcsain vegyes halmazállapotú csapadék sem kizárt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, met.hu2020. 05. 06. 17:24
null
A héten borús és esős időre számíthatunk MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint, a Kárpát-medence fölé csütörtök estig változó nedvességtartalmú, csütörtökön már több fokkal melegebb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Több-kevesebb napsütés mellett általában közepesen, az északkeleti, keleti megyékben erősebben felhős idő valószínű. Gyenge eső, záporeső inkább csak az erősebben felhős északkeleti tájakon fordulhat elő. Éjszaka nyugat felől lassan csökken a felhőzet, hajnalra a keleti határvidéken is megszűnik a csapadék.

Csütörtökön a Dunántúlon napos idő várható jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel, a Dunától keletre azonban erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, de csapadék ott sem valószínű.

Az északnyugati szelet szerdán és csütörtökön is sokfelé kísérik erős széllökések, de szerdán az északi megyékben több helyen viharossá is fokozódik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között várható, ennél hidegebb csak a szélcsendes északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 18 és 23 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken kissé hűvösebb lesz.

Hétfőn markáns hidegfront jöhet

Ami a távolabbi kilátásokat illeti, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint hétvégéig, jövő hét elejéig kora nyáriasan meleg időjárás valószínű sok napsütéssel, majd hétfőn markáns hidegfront érkezik.

Az ország nagyobb részén eleinte még ekkor is napos idő várható, de a nap második felében nyugat, északnyugat felől befelhősödik az ég, ezzel együtt záporok, zivatarok is érkeznek.

Éjszaka az Alpokalja magas csúcsain vegyes halmazállapotú csapadék sem kizárt.

Napközben a délnyugati szelet erős, estétől az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet már viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 20, keleten 30 fok körül valószínű. A front érkezésének időpontja jelentős bizonytalansággal terhelt! – olvasható az OMSZ előrejelzésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.