időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Különleges ásványokat adtak át a pénzügyőrök a Szegedi Tudományegyetemnek

Forrás: MTI
2021.11.30. 15:52 2021.11.30. 16:03
Különleges ásványokat adtak át a pénzügyőrök a Szegedi Tudományegyetemnek

A röszkei határátkelőhelyen lefoglalt különleges ásványokat adott át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden a Szegedi Tudományegyetemnek, a huszonhat kőzet a Koch Sándor Ásványgyűjteménybe kerül.

Némedi-Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta: az év első felében egy belépésre jelentkező albán férfi járművét vizsgálták át a pénzügyőrök. A kocsiból két műanyag rekeszből és egy kartondobozból összesen 26 ásvány került elő, amelyeket az utas nem jelentett be, és azok származásáról sem tudott dokumentumokat bemutatni, azt állította, azokat ajándékba kapta.

A sofőr ellen eljárás indult, majd annak lezárulta után a férfi úgy nyilatkozott, a gyűjteményt nem kívánja vámkezelni, az ásványokat felajánlja a magyar államnak

tudatta az alezredes.

A szakértői vélemény szerint az előkerült ásványok értéke mintegy kétezer euró, és valószínűleg Koszovóból származnak. 

M. Tóth Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének vezetője közölte, 

a különleges ásványokat műszeres vizsgálatnak vetik alá, így tudják meghatározni összetételüket és vonhatnak le következtetést az eredetükről, pontos származási helyükről.

Az ásványok a Koch Sándor Ásványgyűjteménybe kerülnek. Vizsgálatuk után kiállítják őket, így a hallgatók és az oktatók, illetve a gyűjteményt látogató csoportok is megcsodálhatják majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.