időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo

Oroszország saját nemzeti űrállomás megépítését fontolgatja

Forrás: MTI
2021.11.30. 11:01 2021.11.30. 15:39
Oroszország saját nemzeti űrállomás megépítését fontolgatja

Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás számára, amely űrhajósok és rakomány szállítására is egyaránt képes lesz – jelentette ki Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz állami vállalat vezérigazgatója újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Hamarosan gazdaságtalanná válik a Nemzetközi Űrállomás fenntartása

Az Interfax hírügynökség idézte Rogozint, aki kijelentette: az új űrállomás kiépítéséhez a kezdeti szakaszban a már rendelkezésre álló űrhajókat – az emberes Szojuzokat és a teherszállító Progresszeket – fogják használni.

Az Interfax emlékeztetett rá: Oroszország fontolóra vette saját űrállomás megépítését és a Nemzetközi Űrállomás-projektből történő kilépést az állomás orosz szegmensének romló műszaki állapota miatt. Rogozin korábban azt mondta, hogy a berendezések mintegy 80 százaléka elérte hasznos élettartamának végét, és a 2025 utáni fenntartás költségei új állomás építésének költségeihez lennének foghatók.

Alternatív megoldás a saját űrállomás

Sajtójelentések szerint Oroszország ezután kivonulhat a nemzetközi projektből, partnerekre ruházva át a felelősséget a saját szegmenséért.

Fennáll az a lehetőség is, hogy az orosz fél amerikai támogatással továbbra is fenntartsa saját moduljait. Az alternatív megoldás egy orosz nemzeti orbitális állomás létrehozása lenne, amelynek első modulját a tervek szerint 2025-ben bocsátanák fel, és amelynek telepítését 2035-ben fejeznék be.

Borítókép: a Szojuz MSz–18 orosz űrhajó felbocsátása a bajkonuri űrközpontból (Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)