Az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban

A tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta – jelentette be csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), amely szerint az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO, MTI2021. 08. 05. 22:01
null
Manavgat, 2021. július 30. Helyi lakosok próbálják megfékezni a lángokat a törökországi Manavgat közelében pusztító erdõtûz helyszínén 2021. július 30-án. Négyre emelkedett Törökországban a bozóttüzek halálos áldozatainak száma. A tûzoltók már harmadik napja küzdenek a lángokkal, amelyek 17 tartományban több mint hatvan helyen csaptak fel. Tucatnyi faluból kiköltöztették a lakosokat és néhány szállodából is a vendégeket meg a személyzetet az Égei- és a Földközi-tenger partján. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Vannak ugyan kilengések, de tartós tendenciának látszik a felmelegedés

 

„A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés” – mondta Freja Vamborg, a szolgálat egyik vezető kutatója. Az adatok szerint a tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban 2019 és 2016 júliusai után.

Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. A Copernicus mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal.

 

Számos régiót sújtottak szélsőséges időjárási jelenségek idén júliusban,

 

összhangban a kutatók előrejelzéseivel, amelyek szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, továbbá hevesebb esőzésekre kell számítani.

 

Világszerte sok kárt okozott a tartós hőség

 

Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek több száz ember halálát és erdőtüzeket okoztak. Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőséges esőzések okoztak halálos áldozatokat követelő áradásokat.

Ausztrália trópusi északi részén

 

Az elmúlt hónapban mérték az eddigi legmagasabb napi maximumhőmérsékletet,

 

míg Afrika északi részén „csaknem mindenhol” magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Néhány régióban, köztük Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet mértek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.