Búvárok bukkantak rá egy második világháborús hajóroncsra

A hajó rakodóterében katonai járműveket, porcelánokat és lezárt ládákat találtak.

Forrás: ORIGO.HU2020. 10. 02. 11:54
null
Sisal, 2020. szeptember 16. A 2020. szeptember 15-én, a mexikói Országos Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) által közreadott képen a La Union nevû lapátkerekes gõzhajó roncsát vizsgálja egy búvár a mexikói Yucatán-félsziget kikötõjénél, Sisalnál 2017. július 24-én. A hajóval az 1847-1901 közötti, gyarmatosítók elleni felkelésben részt vevõ maja õslakosokat szállították Kubába. A La Union 1861 szeptemberében Havanna felé indult, amikor felrobbant a kazánja, és elsüllyedt. MTI/AP/INAH/Helena Barbra Fotó: Helena Barbra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy második világháborús német gőzhajó csaknem sértetlen állapotban lévő roncsát találták meg lengyel búvárok a Balti-tengerben. A felfedezés talán segít megoldani a legendás borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.

Ez lehet a Balti-tenger egyik legérdekesebb roncsa

A Baltictech nevű búvárcsapat szerint a Karlsruhe hullámsírja 88 méter mélyen van, több tucat kilométerre északra a lengyelországi Ustka partjaitól. A hajó rakodóterében katonai járműveket, porcelánokat és lezárt ládákat találtak.

Úgy tűnik, hogy több hónapnyi keresés után végre megtaláltuk a Karlsruhe gőzhajó roncsát„ – írta a Facebookon a Baltictech, amely egy szemlátomást jó állapotban lévő katonai járműről is megosztott egy víz alatti fotót.

A búvárok sikeresen hozzáfértek olyan világháborús dokumentumokhoz, amelyek részletesen taglalják a hajó sorsát, majd több mint egy évig keresték a roncsot, amely szerintük ”a Balti-tenger mélyének egyik legérdekesebb, eddig feltáratlan története„.

https://www.facebook.com/BALTICTECH/photos/a.162324760474344/4634442916595817/

Mindössze csak 113-an élték túl a katasztrófát

A The Associated Press hírügynökségnek megmutatott dokumentumok szerint a Karlsruhét 1905-ben építették az északnyugat-németországi Bremerhavenben.

A második világháború vége felé a gőzöst bevonták a Hannibal hadműveletbe, amelynek az volt a célja, hogy kimenekítsék a helyi német lakosságot valamint a körbezárt hadosztályokat az egykori Kelet- és Nyugat-Poroszország, valamint Kurland területéről, amelyet a Vörös Hadsereg bekerítése fenyegetett.

A katonákat, vasúti munkásokat, csaknem 900 civilt továbbá több száz tonna rakományt szállító gőzhajó egy konvojhoz csatlakozva haladt Németország felé,

amikor 1945. április 13-án bombatámadás érte és nagyjából három perc alatt elsüllyedt.

A német haditengerészeti dokumentumok, egy britek által elfogott német jelentés és a túlélők beszámolói szerint a több mint ezer utasból mindössze 113-at sikerült megmenteni.

https://www.facebook.com/BALTICTECH/photos/pcb.4614019555304820/4614005678639541/

Arról, hogy milyen kincseket szállíthatott a Karlsruhe nevezetű hajó, arról az alábbi linken olvashatnak bővebben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.