Fából készített műholddal csökkentenék az űrszemetet

A Kiotói Egyetem tudósai által fejlesztendő különleges űreszközt 2023-ban akarják útjára indítani.

Forrás: MTI2020. 12. 29. 13:51
null
Az űrkutatásban egyre jobban felértékelődik a műholdak szerepe Fotó: - Forrás: MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ első fából készült műholdját akarják elkészíteni Japánban a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi céggel az űrszemét csökkentése céljából.

2023-ban akarják útjára indítani a különleges űreszközt – adta hírül a BBC News.

A Sumitomo Forestry nevű vállalat közölte, hogy

kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. Az egyetem szakembereivel együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer űrszemétről tudnak a szakemberek.

Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

„Aggaszt minket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek és kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére” – mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrkutatásban egyre jobban felértékelődik a műholdak szerepe (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma

A fejlesztés következő lépése a műhold mérnökök által történő megtervezése lesz, majd el fogjuk készíteni az űreszközt – mondta Doi professzor.

Az Euroconsult cég becslése szerint következő évtizedben mintegy 990 műholdat fognak a világűrbe küldeni.

Sikerült azonosítani a Föld körül keringő titokzatos objektumot

Valóban egy 54 éves rakéta, nem pedig aszteroida a Föld körül ideiglenesen keringő titokzatos objektum – erősítették meg amerikai csillagászok. A Hawaiin lévő teleszkóp megfigyelései révén sikerült azonosítani az objektumot – közölte december elején a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában lévő Jet Propulsion Laboratory. Szeptemberi észlelésekor aszteroidaként azonosították az égitestet, Paul Chodas, a NASA aszteroidaszakértője azonban azt gyanította, hogy az 1966-os sikertelen holdmisszió, a Surveyor-2 űrszondájának felső Centaur rakétafokozata. A leszállóegység belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett és Nap körüli pályára állt űrszemétként.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.