Miért érdemes fából készült nyílászárót választani?

A fából készült ajtók és ablakok természetes anyaguknak köszönhetően otthonos hangulatot teremtenek.

Forrás: Lakáskultúra2020. 08. 12. 22:07
null

A fából készült ajtók és ablakok természetes anyaguknak köszönhetően otthonos hangulatot teremtenek.

Sokan azért választják a klasszikus, fából készült ajtókat és ablakokat, mert természetes anyaguknak köszönhetően meleg, otthonos hangulatot teremtenek. A Lakáskultúra szerint a döntés előtt érdemes mérlegelni az előnyeit és a hátrányait.

FATÍPUSOK

A legelterjedtebb faanyag a kedvező árú borovi fenyő, de egyre népszerűbb a lucfenyő is, utóbbi kiváló hőszigetelő, és alumíniumborítással vagy vörösfenyővel kombinálva hosszú távon tartós megoldást biztosít. Készítenek kereteket dió- és cseresznyefából, illetve trópusi fafajtákból is.

FELÜLETKEZELÉS ÉS PÁC

Válasszunk gyári felületkezelést vagy a gyártó által javasolt és előkészített anyagokat. Nemcsak azért, mert több év garanciát vállalnak rá, hanem mert egy bevált, kikísérletezett módszert alkalmaznak, és a későbbi karbantartás során meg tudjuk venni a színazonos pácokat, lazúrokat, lakkokat. Több pácszínből választhatunk, az alumíniumborítású fa nyílászáróknál pedig a fémfelület porszórt festése egyedi RAL-skála szerinti színben is készülhet.

VETEMEDÉS

Arra figyeljünk vásárláskor, hogy a fa profilja megfelelően kiszárított, több rétegben ragasztott és hossztoldás nélküli legyen, mert csak akkor nem fog vetemedni, deformálódni és megrepedni.

FELÜLETKEZELÉS

A felületkezelés elengedhetetlen, hiszen a nap, a víz kikezdi a fát és a kezelőanyagokat, és megfelelő karbantartás hiányában idő előtt cserélni kell.

ÁR

Megközelítőleg 30%-kal drágább a műanyag változatoknál.

TERMÉSZETES SZELLŐZÉS

Előnye, hogy lehetővé teszi a természetes légcserét, így nem kell tartani a penészedéstől.

LAKK ÉS LAZÚR

Külsőleg lakkokkal, lazúrokkal teljesen egyedivé varázsolhatjuk.

RÉGI HÁZAK NYÍLÁSZÁRÓINAK CSERÉJE

Ha egy régi ház egyik lakásában szükséges ablakokat cserélni, bevált módszer, hogy az eredeti másolatát gyártja le az asztalos – persze modern technológiával. A homlokzat szempontjából csak az ablak üveges tábláinak kiosztására, arányaira kell tekintettel lenni. Kicsit vaskosabbak lesznek a fakeretek, hogy meg tudják tartani a bekerülő hőszigetelt üvegeket.

Sokszor bent maradhat a tok az ablakban, és csak a külső szárnyakat cserélik le. Ha a belső szárnyak jó állapotban vannak, nem szükséges kivenni őket.

A régi redőnytokba is gond nélkül beépíthető egy új motoros redőny.

Mik a műanyag nyílászárók előnyei és hátrányai?

Számos előnye van a műanyag keretnek, nem csoda, hogy rengetegen döntenek mellette.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.