Ne feledkezzünk meg a hepatitisfertőzés veszélyéről sem!

Mostanában a nagy tömegrendezvények híján sok nyilvános alkalom elmarad, ahol a hepatitisfertőzés lappangó veszélyére hívnák fel a figyelmet. Az idei hepatitis-világnap (július 28.) célja azonban változatlanul az, hogy a szűrés fontosságát hangsúlyozzák. Nem véletlenül nevezték a vírushepatitist alvó oroszlánnak.

Forrás: szabadfold.hu2020. 08. 06. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma már korszerű diagnosztika, kiváló gyógyszerek segítik a betegség felismerését és kezelését. A legfőbb feladatunk tehát a betegek megtalálása. A hepatitis C vírusa (HCV) 20-50 éven át is lappanghat a szervezetben, miközben legfeljebb jellegtelen, enyhe tüneteket okoz. A májszöveteknek így akár 70-80 százaléka is elpusztulhat észrevétlenül. Ezért a rizikócsoportba tartozók számára elengedhetetlenek a speciális szűrővizsgálatok – tájékoztatta lapunkat dr. Makara Mihály he­pa­to­lógus főorvos, a Májbetegekért Alapítvány kurátora.

Kiknek érdemes bekopogni a háziorvoshoz és kérni a szűrés lehetőségét? Elsősorban azoknak, akiket 1993 előtt vérkészítményekkel kezeltek, akik kábítószert használnak vagy használtak akár egyetlen alkalommal is, melyet az orron át szippantanak fel vagy vénásan fecskendeznek be.

Fontos azok számára is, akik magas fertőzöttségű országban születtek, így például Romániában, Ukrajnában, Mongóliában, Egyiptomban. A májat károsító hepatitis C ellen nincs védőoltás, ezért csak a mihamarabbi diagnózis előzheti meg a bajt.

– A Covid-veszélyhelyzet ellenére az egészségügyi dolgozók szűrése megvalósulhatott, s kevesebb fertőzöttet találtunk, mint amennyire számítottunk. Nagyjából két évtizede még úgy becsülték, hogy mintegy ötvenezren hordozhatják a szervezetükben a HCV-t hazánkban, mostanra ez szám már kevesebb lehet.

Köszönhető ez annak, hogy a régebbi hosszadalmas és súlyos mellékhatásokkal terhelt terápia már a múlté, ma a csupán tablettákból álló kezeléssel hamar megnyugtató eredmény érhető el. A hazai gyógyulási arány 2–4 hónap kezelés után mintegy 97 százalékos, ami jónak számít – mondta a főorvos.

Mindez nem jelenti azt, hogy a vírusok okozta májbetegségek veszélyét lekicsinyelhetnénk. Foglalkozni kell például a hepatitis C szűrésével, a fő méregtelenítő szervünket károsító szokásainkkal.

– Népbetegségként jelent meg mára a zsírmáj, aminek a kialakulásában a vírusfertőzés mellett szerepe lehet az életmódnak is. Emiatt a diétás ajánlásokat is frissíteni, korszerűsíteni kell. Májkárosodást okozhatnak ugyanakkor a gyógyszerek, sőt egyes gyógynövények is.

Hiába, hogy ez utóbbiak természetes szerek, mégis árthatnak, hiszen a gyilkos galóca is természetes anyag, mégsem ajánljuk senkinek – említette dr. Makara Mihály. A főorvos arra biztatja a pácienseket, hogy menjenek el szűrésre, az orvosokat pedig arra kéri, teremtsenek erre lehetőséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.