Online bemutatókkal várja a Svábhegyi Csillagvizsgáló az érdeklődőket

Decembertől online élő bemutatókkal várja a Svábhegyi Csillagvizsgáló az érdeklődőket, az interaktív előadásokon szó lesz többek között az univerzum keletkezéséről, az exobolygókról, a fekete lyukakról, valamint a Betlehemi csillag titkáról is, a nézők a műsor alatt feltehetik a kérdéseiket is – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgálónak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI2020. 12. 05. 14:05
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, nagy az érdeklődés az élőszavas csillagászati bemutatókra, ezért az intézmény december 13-án elindítja Galaxis útikalauz című tudományos, szórakoztató előadássorozatát. Így a téma iránt fogékony közönség továbbra is élőszóban hallhatja az univerzum csodáiról és az égbolt jelenségeiről szóló előadásokat.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a sorozat decemberben négy alkalommal, valamint egy szilveszteri adással jelentkezik az interneten, vasárnaponként este.

Az első adás témája az év legnagyobb meteorhullása, ez alkalommal a leglátványosabb hullócsillag rajjal, a Geminidákkal ismerkedhetnek meg a nézők december 13-án, a csillaghullás maximumát megelőző éjszakán. A tervek szerint januártól a vasárnapi adásokon túl majd csütörtökönként is csatlakozhatnak a nézők este az előadáshoz.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló 2019 novemberében nyílt meg a nagyközönség előtt. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont interaktív csillagászati élményközpontja azzal a céllal jött létre, hogy a világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit minél szélesebb körben elérhetővé tegye az érdeklődők számára.

Bővebb információk az eseményről a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján, a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Már 1,8 milliárd csillagot térképezett fel a Gaia űrtávcső

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyik zászlóshajója, a Gaia űrtávcső már évek óta azon dolgozik, hogy a galaxisunkat, a Tejútrendszert alkotó százmilliárd csillag közül legalább egymilliárdról, vagyis egy százalékáról meghatározza, hol és milyen messze található tőlünk.

Az űrtávcső 2014 óta folyamatosan gyűjt rendkívül pontos pozíció- és fényességméréseket. Európai csillagászok 2018-ban tették közzé az űrtávcső adatain alapuló első nagy katalógust, ami nagy hatással volt a csillagok és a Tejútrendszer kutatására: mindössze két év alatt több, mint 3500 szakcikkben használták már fel az akkor elérhetővé vált adatokat.

A CSFK csütörtöki közleménye szerint most újabb katalógust állított össze az adatok feldolgozásán fáradozó több száz csillagász alkotta konzorcium, még több, immár csaknem három évnyi megfigyelési adatot feldolgozva. A konzorcium tagjaként a CSFK négy kutatója: Molnár László, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza vettek részt a munkában.

Anthony Brown (Leideni Egyetem, Hollandia), a Gaia tudományos konzorcium vezetője elmondta, azt tervezték, hogy a munkát szeptemberre befejezik, de ez a járvány miatt nem jöhetett létre.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.