Több mint négyszáz mór sírra bukkantak útfelújítás során

A sírokban a földi maradványokat iszlám szokás szerint jobboldalra fektetve, Mekka felé helyezték el.

Forrás: MTI2020. 11. 22. 15:44
null
A kép illusztráció Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útfelújítás során több mint négyszáz mór sírt fedeztek fel Tauste észak-spanyol városban.

A régészek szerint az új lelet része a település mellett található, 2010-ben feltárt muzulmán temetőnek,

amelynek kiterjedése a korábbi becslésektől eltérően legalább két hektárnyi területen fekszik és mintegy 4500 sírhelyet rejthet.

Az útfelújítás során talált sírokban a földi maradványokat iszlám szokás szerint jobboldalra fektetve, Mekka felé helyezték el.

A kép illusztráció
Fotó: MTI

Eva Giménez, az ásatásokat vezető archeológus az ABC című napilapnak elmondta: a temető a bizonyíték arra, hogy a környéken jóval jelentősebb lehetett a mórok jelenléte mint azt korábban gondolták.

A temető keletkezését a 8. századra teszik, megszűnését pedig a 12. századra, amikor Harcos Alfonz aragónai király meghódította a területet.

A kutatók számára a csontvázak kiváló állapota lehetővé teszi, hogy megismerjék, milyen betegségekkel küzdöttek az egykor élt emberek, ebből pedig következtetni lehet életmódjukra, szokásaikra, körülményeikre is. Például találtak olyan maradványt, amelyen koponyalékelés nyomaira bukkantak, és ólommérgezés okozta halálesetet is bizonyítottak.

Új kínai tengeralattjáró merült a legmélyebb tengerárokba + videó

Új kínai tengeralattjáró merült legénységével együtt a tenger legmélyére, a nyugat-csendes-óceáni Marianna-árokba, a misszióról pénteken tettek közzé egy videót.

A Fentoucsö (Igyekvő) nevű merülőjármű több mint 10 ezer méteres mélységbe ereszkedett, fedélzetén három kutatóval – közölte az állami CCTV csatorna.

A Föld kérgének 2550 kilométer hosszú, félhold alakú bemélyedése, a Mount Everest magasságát messze meghaladó mélységbe nyúló Marianna-árok fenekén kevés ember járt.

Az első felfedezők 1961-ban, egy rövid expedíció erejéig merültek le az árokba, ezután legközelebb 2012-ben hatolt ember a mélybe: James Cameron hollywoodi rendező egyedül merült le.

Tovább...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.