Új kínai tengeralattjáró merült a legmélyebb tengerárokba + videó

A kínai misszió november 10-én a világon először jelentkezett élő videóban a Challenger Deepből.

Forrás: MTI2020. 11. 21. 17:41
null
Új kínai tengeralattjáró merült legénységével együtt a tenger legmélyére Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kínai tengeralattjáró merült legénységével együtt a tenger legmélyére, a nyugat-csendes-óceáni Marianna-árokba, a misszióról pénteken tettek közzé egy videót.

A Fentoucsö (Igyekvő) nevű merülőjármű több mint 10 ezer méteres mélységbe ereszkedett, fedélzetén három kutatóval – közölte az állami CCTV csatorna.

A Föld kérgének 2550 kilométer hosszú, félhold alakú bemélyedése, a Mount Everest magasságát messze meghaladó mélységbe nyúló Marianna-árok fenekén kevés ember járt.

Új kínai tengeralattjáró merült legénységével együtt a tenger legmélyére
Fotó: Flickr

Az első felfedezők 1961-ban, egy rövid expedíció erejéig merültek le az árokba, ezután legközelebb 2012-ben hatolt ember a mélybe: James Cameron hollywoodi rendező egyedül merült le.

A kínai misszió november 10-én a világon először jelentkezett élő videóban a Challenger Deepből, a Marianna-árok legmélyebb ismert pontjáról.

A robotkarokkal felszerelt tengeralattjáró biológiai mintákat gyűjt, szonárja a „szeme”, mely hanghullámokkal azonosítja a környezetében lévő dolgokat.

Ez már a harmadik mélytengeri, emberrel merülő kínai tengeralattjáró.

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra a műanyag szennyezés

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett tengeri emlősökre és teknősökre az Egyesült Államok körüli vizek műanyag szennyezettsége egy új jelentés szerint.

Az elmúlt egy évtizedben 40 fajba tartozó több mint 1800 olyan tengeri állatról készült feljegyzés, amely életét veszélyeztető módon került kapcsolatba műanyag hulladékkal az Egyesült Államok partvonala mentén – olvasható The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyag hulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa és a valódi számok sokkal magasabbak.

A műanyagszemétbe gabalyodott állatok többségével nem találkoznak az emberek.

„Talán soha nem tudjuk meg a pontos számot, ám a részletek, amelyeket tudunk, szívszaggatóak” – mondta Kimberly Warner, a jelentést összeállító Oceana környezetvédelmi szervezet kutatója. „A műanyag ma már mindenhol jelen van, még azokban a mélymerülő állatokban is, amelyeket ritkán látni és a helyzet egyre csak súlyosbodik” – tette hozzá a szakember.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.