Vadvirágos ökoágyásokkal kísérleteznek hazánkban is

A virágok nem zavarják a közlekedést, ugyanakkor tengernyi nektárt biztosítanak a rovaroknak.

Forrás: BOON2020. 08. 09. 15:44
null
Hamarosan akár ilyen szépségeket is láthatunk az utak mentén Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-európai városokban egyre több közút mentén, körforgalom közepén és sávelválasztóban megszokott, hogy a gyomos gyepszerűség vagy sövény helyére vadvirág-magkeveréket vetnek. A virágok nem zavarják a közlekedést, ugyanakkor tengernyi nektárt biztosítanak a rovaroknak. Magyarországon már több nagyvárosban kísérleteznek vadvirágos ökoágyások létrehozásával, Budapest, Szeged, Hódmezővásárhely után Veszprémben is kialakítottak már „városi rétet” – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportálon.

Gazdag élővilág

Azonban kiderült, bár egyszerűnek látszik, de nagyon sok figyelmet igényel ezek létrehozása. F. Nagy Zsuzsa, a miskolci székhelyű Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke, az Ökológiai Intézet munkatársa elöljáróban jelezte: nemcsak a természetvédők szorgalmazzák a vadvirágos területek kialakítását, hanem a méhészek, de az egész agrár ágazat szereplői is. A vadvirágos rétek ugyanis a beporzó rovaroknak jelentenek fontos életteret, és tudjuk, hogy élelmiszereink 40 százalékának megtermeléséhez beporzás szükséges.

– Elszomorító, hogy Kínában már annyira lecsökkent a méhek száma, hogy kis ecsettel emberek porozzák be a gyümölcsfákat. Tehát a városi rétek létrehozásának nemcsak esztétikai szerepe van, amiért sokan foglalkoznak vele, hanem komoly gazdasági, társadalmi és élelmiszeripari jelentősége is. Sajnos Magyarországon nem elterjedt az öko-, bio- és permakultúra, pedig a biodinamikus gazdálkodásban megszokott, hogy hagynak úgynevezett tápnövénysávokat, melyek vonzzák a beporzó rovarokat. És itt nemcsak méhekre kell gondolnunk, hanem különböző pillangókra, a poszméhre, darázsra, dongóra és még sok más fajra. És mivel mindegyiknek más a kedvence, érdemes sokféle virágból álló sávokat, kerteket létrehozni. A sok rovar miatt aztán sok madár, hüllő és sün jelenik meg a területeken. Tehát kapunk egy gazdag élővilággal rendelkező települést – hangsúlyozta a szakember.

Hamarosan akár ilyen szépségeket is láthatunk az utak mentén
Fotó: MTI/Varga György

Magfogással

Elmondta azt is: a vadvirágmagokat nem az internetről kell megrendelni, hiszen úgy nagyon drágák. Azonban magfogással saját magállományt szerezhetünk magunknak. Ennek is megvan a tudománya és a technikája, de egy kis odafigyeléssel egy-két ember annyit össze tud gyűjteni egy nyáron, amiből már egy kis kertet létre lehet hozni, kimondottan további magnyerésre. Így néhány év alatt lesz egy városnak való állomány. Persze ahhoz is idő kell, hogy a talaj, a mikroklíma és a növényállomány együttese „beálljon”, mert nem minden talaj és klíma kedvez a vadvirágos réteknek. Néhány év alatt azonban a jelenlegihez képest egy teljesen más élőhelyet lehet kialakítani.

Mintaterülettel kezdjük

– Írországban gyönyörű vadvirágos kerteket láttam a városokban. Ott persze azért valamivel könnyebb ezeket kialakítani, az állandó páratartalom miatt. De nagy odafigyeléssel és fokozatossággal nálunk is teret kaphatnak. Először mintaterületeket kell létrehozni, amikre lehet, hogy kezdetben azt mondják az emberek, „ez csak egy gazos valami”, mert idő kell, amíg beállnak. Ha sikerül, akkor biztos, hogy mindenki jól jár. A napokban barangoltunk az Avason a táborozó gyerekekkel, és legalább 40-féle virágot találtunk. Tehát itt Miskolcon is csodálatos élőhelyeink vannak – hangsúlyozta F. Nagy Zsuzsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.