Világbajnok gin készül a Tokaji borvidéken

A világ legjobb kortárs ginjének választották egy kis magyar kézműves lepárlóüzem termékét a World Gin Awardson, ahol a Föld legismertebb ginkészítőinek italai versenyeznek minden évben. A szakemberek szerint ez akkora tett, mintha mondjuk a bodrogkisfaludi futballcsapat legyőzné a Ronaldóval, Messivel, Lewandovskival felálló világválogatottat, mely dúskál a pénzben, ismertségben, tapasztalatban – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: SZABAD FÖLD2021. 06. 26. 20:50
null
Mészáros-Komáromy Dénes elvégezte a pálinkamesteri képzést, hogy jó gint főzhessen Fotó: Kállai Márton Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodrogkisfaludról jó ideig még a magyarok se igen tudták, hogy létezik. Az ötvenes években ugyanis hozzácsapták az amúgy vele teljesen egybeépült Bodrogkeresztúrhoz, s ezzel egy ­időben nemcsak az önállóságát vesztette el, de a hivatalokban tulajdonképpen a nevét is. Pedig nem akármilyen faluról van szó! A zempléni hegyek és a Bodrog közé szorult portákról egyenesen a folyóra és a táj emblematikus hegyére, a Nagy-Kopaszra látni, a hegyoldalakon pedig Mád és Tállya mellett a legfinomabb borok teremnek.

Bodrogkeresztúr látképe
Fotó: Flickr

Nem csoda, hogy évekkel ezelőtt belehabarodott a budapesti Mészáros-Komáromy família is a faluba. Népes családról van szó, három testvér, tíz unoka – ha egy ilyen kompánia együtt akarja tölteni a szabadságát, elég nehezen talál megfelelő üdülőházat. Kisfaludon azonban nem lehetetlen.

Pár éve találtak ők is, és oly remekül érezték magukat, hogy egyikük, nevezetesen Mészáros-Komáromy Dénes elhatározta, megpróbál vásárolni maguknak a községben egy önálló házat. Nem is kellett sokáig keresgélniük. Egy félig már felújított régi parasztház mellett tették le a voksot, és megköttetett az üzlet. Aztán hozzáláttak a még hiányzó munkák befejezéséhez. A ház első feléből gyönyörű nyaraló lett, a hátsó feléből pedig – nos, abból nem lett nyaraló.

A százéves, lepárlóként működő ház modern technikával van felszerelve
Fotó: Szabadfold.hu

Itt rendezkedett be ugyanis a világraszóló sikert elérő kézművesműhely. Az egykori istállóból iroda és koccintó született, a garázsból pedig érlelő és palackozó, ahová be se kell lépni, hogy érezze az ember a különleges illatokat.

A borókabogyó és sok más természetes ízesítő határozza meg az ital összhangját
Fotó: Kállai Márton/Szabadfold.hu

– Boróka. Minden bizonnyal a borókát érzi

– nyitja ki előttem az ajtót Mészáros-Komáromy Dénes.

Egy negyven, maximum ötven négyzetméteres terembe lépünk, s ha nem tudnánk, hogy hol vagyunk, egy patika boszorkánykonyhájában vélhetnénk magunkat. A patikára emlékeztetik az embert az üres üvegek, az illatok, a különféle gyógynövényekkel megpakolt papírzsákok, egyedül egy közepes méretű, boroshordóra hajazó, krómozott fémtartály lóg ki a sorból.

Pedig az talán a legfontosabb kelléke a ginkészítésnek – a lepárlóüst.

Hollandiából származik, mint ahogy a házigazda is ott igyekezett elsajátítani a ginkészítés tudni­valóit.

– Az igazat megvallva, én eleinte a whiskyre gondoltam, ám azt sokáig kell érlelni. Amíg egy jó whisky a fogyasztóhoz kerül, négy-öt évnek is el kell telnie, a ginnel viszont más a helyzet. Egy hollandiai tanulmányúton született meg a döntés, hogy azzal próbálkozom majd.

Az Egyesült Királyság mellett Hollandia a másik ginnagyhatalom, ahol remek tapasztalatokat szerezhet az ember, s mikor befejeztem az ottani tanulmányokat, már nem volt kérdés, hogy kedvenc italom, a whisky helyett a gint választom

– pontosítja az előzményeket Mészáros-Komáromy Dénes, aki mielőtt belevágott volna a ginezésbe, a gazdaságszociológusi diplomája mellé elvégezte a Szent István Egyetem kétéves pálinkamesteri képzését is.

Mint meséli, két évig kísérletezgetett, de csak kevéske szabadidejében, hiszen a fővárosban van egy nyolc főt foglalkoztató vi­zuál­technikai eszközöket forgalmazó cége, ami rengeteg tennivalóval jár. Nem beszélve nagy szerelméről, a zenéről, amit maga is művel. A nemzetközileg is jegyzett Slowmesh zenekar basszusgitárosa, számtalan nagy koncert résztvevője. A koronavírus miatt azonban le kellett mondaniuk minden hazai és külföldi fellépésüket – az így felszabadult időt használta fel az italkísérletekre.

Mészáros-Komáromy Dénes elvégezte a pálinkamesteri képzést, hogy jó gint főzhessen
Fotó: Kállai Márton/Szabadfold.hu

– Kipróbáltam már vagy húsz változatot, de minél többet kísérleteztem, annál bizonytalanabb lettem – meséli. – Aztán megkóstoltam az első italomat, s rájöttem, messze ez a legeredetibb.

Azt tudni kell, hogy a gin ízvilágának alapja ugyan a boróka, de meghatározó szerepe van az erdei fenyőnek, pontosabban a fenyőrügynek is.

Igen ám, de a fenyőrügy megszedésére itthon csupán két hét áll rendelkezésre, később már megváltozik a gyantatartalma. Külföldön ugyan hozzá lehet jutni máskor is, de az már a kezdeteknél eldőlt, hogy az ital ízesítésére szolgáló növényi alapanyagokat itthonról, még közelebbről Tokaj-Hegyaljáról szerzik majd be.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Tokajból származik a gin, melyet a világ legjobbjának választottak

A Gin Magazine Awards idei díjátadási ceremóniáját a járványhelyzet miatt most először a közösségi médiában élőben lehetett követni. A három részből álló megméretés célja a ginipar legnagyobb személyiségeinek, márkáinak és termékeinek elismerése.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.