Nem várt nehézségek árán sikerült csak legyőzni Japánt

A magyar női vízilabda-válogatott nem várt nehézségek árán győzte le Japánt harmadik meccsén. A házigazdák a harmadik harmad végén még 10-9-re vezettek, onnan fordítottak a mieink 15-10-re, s nyertek végül 17-13-ra. A napot összességében elégedetten zárhatjuk, hiszen az Egyesült Államok 18-5-re kiütötte Oroszországot, ezzel megnyílt az út a csoportgyőzelem felé a mieink előtt. Sőt még tovább, egészen az elődöntőig.

2021. 07. 30. 10:21
null
Egységben az erő. Úton a csoportgyőzelem felé Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország–Oroszország 10-10, Magyarország–Egyesült Államok 10-9, Egyesült Államok–Oroszország 18-5.

Nehéz együtt értelmezni a három eredményt, de hát vízilabdában, különösen a hölgyeknél, megesik az ilyesmi.

Az amerikaiak magyar idő szerint péntek reggel játszottak az oroszokkal, s felpaprikázhattuk őket a szerdai győzelemmel, mert nem ismertek kegyelmet, kiütötték az oroszokat. Már az első negyed végén 5-1-re vezettek, a különbség csak még hízott. A Magyarországon is jól ismert Maggie Stephens négy gólt dobott, ahogy Haralabidis is.

A magyar, az amerikai és az orosz csapat egymás közötti csatája tehát így zárult: Magyarország három pont, USA kettő, Oroszország egy. Ha tehát a papírformának megfelelően mindhárom válogatott legyőzi a B csoport másik két gárdáját, Kínát és Japánt, akkor garantált a magyar csoportgyőzelem.

Azért kicsi óvatosság persze nem árt, először Japánt kellett elpáholni, majd vasárnap Kína sem adja olcsón a bőrét.

A hölgyek tovább szenvedtek, mint a férfiak

Parkes Rebecca volt a magyar csapat legjobbja hat góllal
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ahogy vártuk, reméltük, Keszthelyi Rita a második percben megszerezte a vezetést Japán ellen, de nem dőlhettünk hátra. Sőt, elhűlve néztük a folytatást. A japánok egyenlítettek, majd átvették a vezetést 4-2-re! Kapaszkodni kellett. Szinte végig.

Emlékezhetünk, a férfiaknak is meggyűlt a bajuk a japánokkal, szünetben 8-8 volt az állás, de aztán megrázták magukat Varga Dumiék, elléptek, 11-6-ra nyertek.

A hölgyeknél a nagyszünetben 7-7 volt az állás, sőt a 21. percben, a harmadik negyed végéhez közeledve 9-8-ra vezettek a házigazdák, Meglehetősen furcsa körülmények után. Volt egy lövésük, ment tovább a játék, majd a következő játékmegszakításnál beírtak nekik egy gólt. Ekkor nézték ugyanis vissza az előző jelenetet, s azt kockázták ki, hogy benn volt a labda. A szerb–román bírópáros – nem vicc, tényleg az volt – sem könnyítette meg a dolgunkat, olykor fura ítéleteket hoztak.

9-10-nél következett be, amire jóval hamarabb számítottunk. Elfáradtak a japánok. A harmadik negyed végén zsinórban szerzett három góllal 12-10-re fordítottunk, s szerencsére már nem volt visszaút. A negyedik negyedben további három találattal ötgólosra hízott az előny (15-10), végre tényleg hátradőlhettünk. A japánok még egyszer nekidurálták magukat, feljöttek 16-13-ra, de ez már nem osztott-szorzott. Szilágyi Dorottya állította be a 17-13-as végeredményt.

Csak megvan. Vasárnap Kína ellen lemondanánk az izgalmakról, bár ne feledjük, a két ázsiai csapat csatáját Kína nyerte 16-11-re. De mostantól muszáj kapaszkodni az első helybe, ami elérhető közelségbe került.

Kína, majd az elődöntőben Kanada?

Sőt, ha nagyon kihúzzuk magunkat és megerőltetjük a szemünket, akár még ennél is messzebbre láthatunk. Az nem is kérdéses, hogy az A csoportban Dél-Afrika lesz az utolsó, s az is valószínű, hogy Kanada pedig a negyedik Ausztrália, Hollandia és Spanyolország még kialakulatlan triója mögött. Tehát a negyeddöntőben a mieink emberi számítás szerint Kanadával találkoznak, s az a meccs azért a kötelező győzelem kategóriája.

Lám, mennyit ér egy bravúr, az USA legyőzése után a magyar válogatottnak legközelebb az elődöntőben lehet igazán komoly ellenfele.

– Szódával elmegy... Voltak periódusok, amikor nehézségeink adódtak, néhány játékvezetői ítélet pedig nem könnyítette meg a helyzetünket, de ehhez hozzá vagyunk szokva – értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány. A Kína elleni meccsre előretekintve azt mondta, nagyon nehéz lesz, mert a kínaiak erővízilabdát játszanak.

Mi pedig technikásat, s gyengék sem vagyunk.

B csoport: Magyarország–Japán 17-13, magyar gólszerzők: Parkes 6, Szilágyi 4, Keszthelyi, Gurisatti 3-3, Vályi 1

A csoport másik meccsén: Egyesült Államok–Oroszország 18-5.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.