Otthon maradt néhány doppinggyanús orosz sportoló

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közlése szerint a 2015-ben leállított moszkvai laboratóriumból összegyűjtött bizonyítékok alapján akadályozták meg a gyanús sportolók elutazását Tokióba.

Forrás: MTI2021. 07. 23. 14:27
FILE PHOTO: Man carries the Russian flag past the Olympic rings at the Olympic Park during the 2014 Sochi Winter Olympics
Ezt a zászlót nem láthatjuk Tokióban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 335 fős orosz küldöttség tagjai a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberi határozata értelmében az olimpián nem indulhatnak országuk zászlaja alatt, és himnuszukat sem játszhatják le a győztesek tiszteletére. Emellett ruházatukon nem viselhetik az Oroszország (RUS) feliratot, csapatuk az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) név alatt szerepelhet.

Nem tudhatjuk, kik voltak a gyanúba keveredett sportolók
Fotó: MTI/EPA/Kay Nietfeld

A szankciók hátterében az áll, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vizsgálata állami szintű orosz doppingolást állapított meg, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében súlyos visszaéléseket tapasztalt. Ezért a WADA 2019 decemberében az orosz sportolók négyéves eltiltásáról döntött, ezt csökkentette a felére a CAS a múlt év végén.

Az orosz himnusz helyett az olimpiai eredményhirdetéskor Pjotr Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének egyik részlete hangozhat fel. A NOB – az orosz sportvezetés javaslatát elfogadva – áprilisban járult hozzá, hogy a világhírű zenemű helyettesítheti az orosz himnuszt orosz arany esetén.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.