A norvég meglógott, de így is megvan az első magyar továbbjutás

A tokiói olimpián – még a megnyitóünnepség előtt – az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz volt az első versenybe szálló magyar, aki előfutamában a második helyen végzett, így könnyedén jutott tovább a negyeddöntőbe.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU, MTI2021. 07. 23. 8:11
null
Pétervári-Molnár Bendegúz magabiztosan jutott tovább Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban helyi idő szerint reggel 8.30-kor – magyar idő szerint 1.30-kor – kezdődött meg az evezés programja, mégpedig a férfi egypár első előfutamának 1-es pályáján Pétervári-Molnár Bendegúzzal, aki az egyetlen magyar induló a sportágban az olimpián, és a döntőbe jutást célozta meg.

A Sea Forest evezőspályán – amely később a gyorsasági kajak-kenu küzdelmeinek is otthont ad majd – a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány következtében üres lelátó fogadta a résztvevőket.

Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője – aki öt éve, Rióban 14. lett, s másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon – most brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze pénteken, közülük utóbbi ígérkezett a legnagyobb ellenfélnek. Versenyzőnk végül könnyedén bejött a második helyre a kétszeres világbajnok norvég Kjetil Borch mögött, ezzel magabiztosan jutott tovább, amihez még a harmadik pozíció is elég lett volna.

– Nem volt rossz, ám kicsit jobban szétestem, mint szoktam, jobban is savasodtam – mondta el Pétervári-Molnár Bendegúz utóbb a vegyes zónában. – Még nem állt át a szervezetem teljesen, eléggé megviselt a kiutazás. Jobban ki kell pihennem magam a negyeddöntőre, mégis bizakodhatok, mert kontrolláltam a pályát, és a továbbjutás biztosan meglett. Szerettem volna a norvéggal menni, ráadásul lehetőleg végig. Ez nem sikerült, mert ötszáznál meglógott, utána pedig nem éreztem szükségét, hogy feleslegesen űzzem, robbantsak és nagy energiákat elégetve utolérjem.

Pétervári-Molnár Bendegúz magabiztosan jutott tovább
Fotó: Mirkó István

Az olimpia nyitónapján érdekelt másik magyar versenyző, az íjász Balogh Mátyás 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen végzett a férfiak rangsoroló versenyében. A Malév SC 21 éves versenyzője így a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik, aki 680 körrel negyedikként zárt a 64 fős mezőnyben.

Balogh Mátyás íjász a férfiak rangsoroló versenyén a Jumenosima íjászparkban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Ahhoz képest, hogy az első olimpiám, jó ez az eredmény. Nagyon szokatlan volt számomra ez a nagy médiaérdeklődés, a sok kamera. Ráadásul ez volt az eddigi legmelegebb nap Tokióban, amióta itt vagyok, és nagyon megszenvedtem, plusz a forgó szél is nagyon zavaró volt, még a sorozatok közben is folyton változott az iránya – nyilatkozta Balogh Mátyás, aki úgy vélte, technikailag rendben volt a szereplése, inkább a lövések közötti ritmust nem találta, ezért fordult elő többször is, hogy ő lőtte az utolsó nyilat az összes versenyző közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.