Doppingvád a bajnok ellen: „Egyesek nem tudnak veszíteni”

Lamont Marcell Jacobs meglepte a világot azzal, hogy a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoka lett. A csalódott amerikai és brit sajtóban azonnal megszülettek a doppingvádak a sprinter ellen.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 15:22
Lamont Marcell Jacobs
Tokió 2020 - Atlétika Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi három olimpián nem volt kérdés, hogy ki nyeri a 100 méteres síkfutást, a jamaicai Usain Bolt visszavonulása után viszont Tokióban nyílt volt a verseny. A lehetőséggel meglepetésre az olasz Lamont Marcell Jacobs élt, aki 9,80 másodperces eredménnyel szerezte meg az aranyérmet.

Jacobs idén 60 méteren fedett pályás Európa-bajnokságot is nyert, ám az olimpiai bajnoki címe összehasonlíthatatlanul értékesebb. Ennek megfelelően ünneplői és irigyei is lettek az olasz sprinternek.

A The Washington Post a győztest bemutató cikkében kifejtette, hogy az atlétika történelme gyanússá tesz minden hasonló formajavulást, és a brit The Times újságírója is azt fejtegette, hogy nem reális Jacobs formajavulása.

Az olasz olimpiai bizottság elnöke, Giovanni Malago természetesen visszautasította a találgatásokra építő vádakat.

– Ezek a megjegyzések minden szempontból sajnálatosak és szégyenletesek. Olyan atlétákról beszélünk, akiket rendszeresen vizsgálnak a doppingellenőrök. Amikor pedig nemzeti vagy kontinentális csúcsot futnak, még több ellenőrzés következik. Igazán kellemetlen, hogy egyesek nem tudnak veszíteni – fogalmazott határozottan a sportvezető, aki utolsó mondatával odaszúrt az amerikaiaknak és a briteknek is, elvégre mindkét nemzet legutóbbi 100 méteres olimpiai bajnokának – Justin Gatlinnak, illetve Linford Christie-nek – a sikere előtt és után is volt pozitív doppingtesztje, bár Christie az első esetet végül megúszta eltiltás nélkül.

A tokiói futópálya kifejezetten gyors, a legtöbb atlétát cipővel ellátó cég szupercipőt fejlesztett ki – ilyenben futott Jacobs is –, nem véletlenül dőlt meg több világcsúcs is, mindehhez képest a 9,80-as győztes idő nem kiemelkedő, ez már a Bolt-éra előtt sem számított volna rekordnak. Az olasz sprinter már májusban, rosszabb pályán is 9,94-es időt ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.