Kajakos bemelegítésként hatodik hely a női sprinttávon

Lucz Dóra sajnos rosszul kapta el a rajtot, s ezt a hátrányt nem tudta leküzdeni. Az új-zélandi Carrington győzött.

2021. 08. 03. 4:46
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd reggelre igazolta rossz hírét a hangzatos nevű olimpiai helyszín, a Sea Forest Waterway, amely a grandiózus tokiói híd, a Tokyo Gate Bridge alatti mesterséges öbölben bújik meg (mindkét oldalán mesterségesen létrehozott szigettel). Helyesebben nem maga a helyszín, hanem az itt uralkodó széljárás a bűnös, a keddi döntőkre viharossá fokozódott a szél.

Felderengett a Sydney-i olimpia emléke, amikor az ötszázas döntőket több órával elhalasztották a pocsék időjárási körülmények miatt. Szerencsére hasonló itt azért nem fenyegetett. Különbség az akkori viszonyokhoz képest, hogy akkor szembe-, most pedig hátszél fújt.

A női kajak egyes kétszáz méteres döntővel, helyesebben döntőkkel kezdődött a program. Kárász Anna csak a B döntőbe jutott be, ott is utolsó, hetedik lett, Lucz Dóra, az idei Európa-bajnokság ezüstérmese viszont futamgyőztesként lapátolt a fináléba, igaz, a másik elődöntő sokkal erősebb volt, ott hatan is jobb időt eveztek nála, élen a toronymagas esélyessel, az e távon tíz éve egyeduralkodó új-zélandi Lisa Carringtonnal.

Sajnos szokásával ellentétben Lucz Dóra nem kapta el jól a rajtot, s ezt a hátrányt nem tudta leküzdeni, s végül hatodik lett. Esélyeshez méltóan Carrington győzött, a portugál Teresa Portela a második, a dán Emma Jörgensen a harmadik. Az új-zélandi klasszis ott lesz a kajak kettesek ötszázas döntőjében is és Medveczky Erika, illetve és Bodonyi Dóra ellenfeleként.

Lucz Dóra láthatóan elkeseredetten szállt partra, a könnyeivel küzdve nyilatkozott.

– Szeretném megköszönni mindenkinek a szurkolást, és azt, hogy korán felkeltek miattam otthon. Nem vagyok felhőtlenül boldog, mert ez lehetett volna jobb is, de próbáltam a legjobbat kihozni a mostani körülmények között és végig küzdöttem, egészen az utolsó centiméterig. Örülök, hogy Magyarországot képviselhettem az olimpián, mert kajakban már kijutni is nehéz ide, hiszen a hazai mezőny nagyon erős – összegzett.

Reméljük, a társai alátámasztják utolsó mondatát, s a két magyar női páros, valamint ezer egyesben a két férfi kajakos, és Varga Ádám igazolja, miért is harangoztuk be magyar kannibál napként a keddi versenyeket.

Ezután a C–2 1000 méteres B döntőben Adolf Balázs és Fejes Dániel harmadik lett, az A döntőt a kubai egység nyerte.

A férfi K–1 1000 méteres finálé 5.20-kor, a női K–2 500-as pedig 5.46-kor kezdődik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.