A nehéz vizsga vége szép lett a magyar hétpróbázó számára

Krizsán Xénia a hétpróba utolsó számát, a 800 métert megnyerte, így összesítésben a 13. helyen zárta a tokiói olimpiát.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 18:51
hétpróbázó lányok
Forrás: Twitter/World Athletics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia előtt úgy számolhattunk, hogy atlétáink közül a kalapácsvető Halász Bence mellett Krizsán Xéniától várhatjuk a legjobb eredményt. Jelen állás szerint a helyezést tekintve ez a hétpróbázó esetében így is lett – ezen még négy gyaloglónk, Helebrandt Máté, Kovács Barbara, Madarász Viktória és Venyercsán Bence változtathat –, azonban maga Krizsán sem a 13. helyen képzelte el mindezt. (Szűcs Valdó szintén ezt a pozíciót szerezte meg száztíz méteres gátfutásban.)

– A mostani versenyemre még sokáig úgy fogok visszagondolni, mint egy olyan váratlanul nehézre sikeredett vizsgára, ami az első próbától az utolsóig egy fogcsikorgató küzdelem volt a számomra – foglalta össze az elmúlt két nap eseményeit Krizsán az SzPress Hírszolgálatnak.

A 28 éves atléta vérmesebb reményei nem voltak alaptalanok: az idei fedettpályás Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd a többpróba legfontosabb helyszínén, az ausztriai Götzisben új országos csúccsal (6651 pont) győzött, a hét próbából négyben egyéni csúcsot elérve.

– Nem volt teher a számomra, hogy a májusi országos rekordjavításommal magasra emeltem a mércét magam előtt, de azért voltak kétségek bennem, hogy ugyanazt a teljesítményt az olimpián is meg tudom-e ismételni. Mert az egy semmi máshoz nem hasonlítható verseny, a maga hatalmas tétjével és feszültségével. Sajnos sokat hibáztam, a fájós bokám sem segített, és többször eszembe jutott a feladás lehetősége, de ezt mindig elhessegettem magamtól.

A magyar hétpróbázó jól tette, hogy végigküzdötte a versenyt, mert legalább egy szép részsikert elért: az utolsó számban, 800 méteren ő érte el a legjobb eredményt.

– Lehet, hogy apróság, de annak is megvan a maga értéke, hogy a magyar atlétaválogatottból csak nekem jutott futamgyőzelem Tokióban, amihez egy jó idő, a 2:07.65 perces futás is kellett. Ez például egy jó kapaszkodó a jövőbe tekintve, ahogy az is, hogy fel tudtam szívni magamat a második versenynapra.

A záró futamgyőzelem minden bizonnyal kellett ahhoz, hogy az olimpiai hétpróbát teljesítő atléták különleges fotóján Krizsán Xénia már mosolyogni tudjon. Középen zászlóval a három dobogós: a bajnok Nafissatou Thiam (Belgium), az ezüstérmes Anouk Vetter és a bronzérmes Emma Oosterwegel (egyaránt Hollandia).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.