Cloister pig, vagyis kolostordisznó

Politikai értelemben mi a különbség egy kullancs és egy disznó között?

Felföldi Zoltán
2021. 06. 07. 16:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ízlelgetem a szót: kolostordisznó. Sőt: tolvaj kolostordisznó. Sőt: pörköltszaftos tolvaj kolostordisznó. Közben nem tudom, van-e egyáltalán ilyen szó a magyar nyelvben, mert a helyesírás-ellenőrző mindig aláhúzza. Ha úgy írom le, hogy kolostor disznó, akkor már rendben van, legalábbis a Microsoft Word magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzője szerint. Nem írhatom azonban két szóba, mert akkor vétenék a szöveghűség ellen.

A magyar helyesírás szabályaitól nagyvonalúan eltekintve egybeírt kolostordisznó kifejezés a politikai korrektség kritériumainak viszont minden bizonnyal megfelel, hiszen az ilyenekre rendkívül érzékeny Szabó Tímea képviselő asszony láthatóan felszabadultan mosolyog a tüntetésen, amelyen a „pörköltszaftos tolvaj kolostordisznó” szöveget és a miniszterelnök arcképét egymás mellett tartalmazó, egy forgalomelterelő szalaggal igényesen keretezett félkemény papír doboztető politikai kellékké avanzsált. A kidekorált papír doboztető egyébként műalkotásként annyira nagyszerű, mintha csak a Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervező művész mesterképzés szakán született volna – természetesen még a pre-Vidnyánszky időszak szabad, bohém és progresszív légkörében.

A képet meglátva kattogni kezdett az agyam. Mi lehet az a kolostordisznó (helyesen: kolostor disznó)? Hamar megtaláltam a választ az interneten: a hollandiai Lilbosch Apátságban szabad tartásban nevelt sertést hívják kolostor disznónak (angolul: cloister pig), amelynek húsa a hússertésekhez képest több szövetközti zsírt tartalmaz, ennek köszönhetően rendkívül ízletes. Mintha csak a mi mangalicánkról lenne szó.

De mit keres a holland kolostorban nevelt, gazdag szövetközti zsírtartalommal rendelkező sertés egy olyan tüntetésen, ahol az egy négyzetméterre jutó pszeudozöld-állatvédő-humuszfogyasztó-vegán rasztahajú hülyegyerekek száma a magyar átlagnál nagyságrendekkel magasabb? És hogyan lehet egy disznó tolvaj? És hogyan lehet pörköltszaftos? Megannyi kérdés, amelyekre nincsenek válaszaim. Szabó Tímea képviselő asszonynak azonban minden bizonnyal vannak, hiszen úgy mosolyog a képeken, mint aki mindent tud, ezért bátorkodom néhány kérdéssel fordulni hozzá, amelyekre lenne szíves válaszolni, mert én ezekhez sajnos hülye vagyok.

Politikai értelemben mi a különbség egy kullancs és egy disznó között?

Megsérti-e egy politikusnak az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogát, ha nagy nyilvánosság előtt egy disznóval azonosítják (különösen a kullancs, mint a jó hírnevet és az emberi méltóságot sértő kifejezés tükrében)?

Megsérti-e egy politikusnak az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogát, ha nagy nyilvánosság előtt egy, a Btk.-ban szereplő kifejezéssel illetik (tolvaj) anélkül, hogy őt bármilyen bűncselekmény elkövetéséért bíróság elítélte volna?

Nagyon várom a válaszokat, hogy alacsony iskolai végzettségű (Master of Arts in Political Science, Central European University), fideszes szavazóként tanulhassak valamit a nálam okosabbaktól.

(Borítóképen Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetőjének gyűlöletkeltés-ellenes kampányképe Fotó: Facebook.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.