A HVG rátája és becsülete

Kárt okoznak az országnak.

2020. 04. 02. 10:04
null
Budapest, 2020. március 25. Orvos és ápoló egy koronavírussal fertőzött beteget lát el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon tevékenykedő, magát ellenzékinek – s mint ilyen, egyszersmind magától értetődően függetlennek és objektívnek – aposztrofáló sajtó kizárólag a magyarországi székhellyel rendelkező, úgynevezett ellenzéki pártok politikai narratíváit hajlandó figyelembe venni és közvetíteni, mit sem törődve azzal, hogy ezen narratívák az esetek nagyjából 95 százalékában ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel és kárt okoznak az országnak.

Ennek a sajtónak egyik meghatározó szereplője a HVG.

Ez a felület megjelentetett egy cikket, amely prototípusa az aljasságnak, a becstelenségnek, a gazemberségnek, a hazugságnak, a rosszindulatnak, a gonoszságnak. Tehát a magyarországi ellenzékiségnek és a magyarországi ellenzéki sajtónak.

Ezek ugyanis eo ipso ilyenek, mély tisztelet a szánalmasan kevés kivételnek.

Mivel a cikknek nincs szerzője, illetve szerzője a HVG maga, így ennek a pöcegödörnek az impresszumában szereplő gazembereket nevesítsük szerzőként, és nekik címezzük mindezt. Tehát: Nagy Iván Zsolt és Jakus Ibolya felelős szerkesztők, valamint Kiricsi Gábor és Gergely Márton vezető szerkesztők.

Már írtunk róla (és másoknak is feltűnt), hogy ennek a kártékony bandának sokáig az volt az egyik hazugsága, miszerint Magyarországon kiemelkedően magas a koronavírusban megfertőződöttek között a halálozási arány. Ezt az aljas és becstelen hazugságot többen és többször cáfolták, majd a kormány nyilvánosságra hozta az elhunytak korát, nemét, egyéb alapbetegségeiket és azok szövődményeit, és ebből aztán végképp és egyértelműen kiderült: Magyarországon ugyanaz a helyzet a halálozási okokban, életkorban és nemi megoszlásban, mint bárhol máshol a világon. (Idős emberek halnak meg, mindegyiküknek van valami egyéb, súlyos betegsége, és főleg férfiak az áldozatok.)

Egyetlen mutatóban viszont kifejezetten jobban állunk, mint a nyugati világ döntő többsége. Ez pedig a halálozási arány.

Ehhez képest ezek a gazemberek így indítják mai cikküket:

„A bécsi DWH kutatói a HVG kérdésére azt mondják, az áldozatok aránya nem haladhatná meg a két százalékot. Míg Németországban és Ausztriában eddig minden századik fertőzött hunyt el, Magyarországon 3,25 százalékos a halálozási arány. Két magyarázat lehet: nálunk rosszabb a kórházi ellátás, vagy a hivatalosan regisztráltnál lényegesen magasabb a fertőzöttek száma. Esetleg mindkettő. Mindenesetre a kormány igyekszik kezében tartani a tájékoztatás monopóliumát.”

Jól hangzik, igaz? És mindjárt ott van mögötte a „bécsi DWH”, meg annak „kutatói”, így aztán az egész olyan tudományosnak tűnik, és persze megfellebbezhetetlennek. S nem a HVG aljas gazemberei írják, ugyan, dehogy, hát a „bécsi DWH”, hűha!

Akkor vessünk egy pillantást a világra!

A fertőzöttségi és halálozási adatokat az Index mai összeállításából veszem. (Ettől persze az Index már délután szemlézni fogja a HVG cikkét, vagy megírja maga ugyanezt, kétségünk ne legyen.) Ám a mai összeállításuk szerint:

Egyesült Államok: 214 ezer fertőzött, 5 ezer halott; halálozási arány körülbelül 2,5 %.

Olaszország: 110 ezer fertőzött, 13 ezer 155 halott; halálozási arány körülbelül 12%.

Spanyolország: 102 ezer fertőzött, 9 ezer halott; halálozási arány körülbelül 9%.

Franciaország: 56 ezer fertőzött, 4 ezer halott; halálozási arány körülbelül 8%.

Nagy-Britannia: 30 ezer fertőzött, 2300 halott; halálozási arány körülbelül 8%.

Belgium: 13 ezer fertőzött, 828 halott; halálozási arány körülbelül 6,5%.

Hollandia: 13 ezer fertőzött, 1173 halott; halálozási arány körülbelül 9%.

Svédország: 4500 fertőzött, 239 halott; halálozási arány körülbelül 5,2%.

Mindezek ismeretében kérdezzük a HVG-t: akkor most mihez képest nem szabadna 2 százalék fölé mennie a halálozási rátának? Mi a mérőszám, mi az összehasonlítási alap? Kizárólag Németország és Ausztria? És miért éppen ez a két ország? És akkor kijelenthetjük, hogy Olaszországtól Svédországon át az Egyesült Államokig mindenhol rossz a kórházi ellátás, vagy magasabb a fertőzések száma a regisztráltnál? Esetleg mindkettő?

Vagy ezek a „megállapítások” csak és kizárólag Magyarország esetében igazak, és itt is csak akkor és addig, amikor és ameddig Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt?

Ha lehet, még a mai napon választ várunk ezekre a kérdésekre. Esetleg arra is, ezek milyen mutatók mentén nevezik magukat újságírónak? És embernek?

Amúgy a cikk összes többi állítását pontosan ugyanennyire kell komolyan venni.

A cikket ITT elolvashatják (ha van hozzá kedvük).

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.