Kézilabda-Eb: hidegháború, meleg csoport

Férfi kéziseink az oroszokkal és az ukránokkal is egy csoportba kerültek a 2016-os Eb sorsolásán.

Ch. Gáll András
2014. 04. 11. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi tizenegy kontinensviadalból csapatunk kettőt volt kénytelen kihagyni, mert a 2000-es Eb-től Szlovénia, a 2002-estől Svájc ütötte el a selejtezőben. Előbbi alkalommal még csak tizenkét, utóbb már tizenhat együttes részvételével zajlott a torna, úgyhogy arról már nagyobb „bravúr” volt lemaradni. Azóta azonban sorrendben hatodszor sikerrel zárult a kvalifikáció, és a magyar férfi kézilabdázás rangját mutatja, hogy a 2016-os Eb pénteki sorsolásán is az első kalapból húzták a mieinket.

A baj csak az, hogy a másodikból az oroszokat, a negyedikből pedig az ukránokat fogtuk ki, csupán a harmadik kalapból érkezett portugálokra nem panaszkodhatunk. Mivel a négyesből ketten jutnak ki biztosan a 2016 januári lengyelországi versenyre, a papírforma magyar és orosz sikert ígér, de az ukránok komoly kockázati tényezőt jelentenek. Mai állás szerint egyéb okokból is, ráadásként az oroszokkal „súlyosbítva”, de a csoportküzdelmek rajtjáig, októberre remélhetőleg tisztázódik és nyugvópontra jut a két ország kapcsolata.

Mi egyelőre egyébként is inkább az idén júniusi, szlovének elleni vb-selejtező miatt nyugtalankodhatunk. Ott kell ugyanis indulási jogot szerezni a jövő januári, katari világbajnokságra, ahonnan egyenes út vezethet az olimpiai selejtezőre, majd Rióba. Ha azonban erről a pályáról letérítenék együttesünket, akkor már csak a 2016-os Eb-n kapaszkodhat vissza oda.

A lengyelországi versenynek a házigazda automatikus résztvevője, hozzá csatlakozik a hét csoport első és második helyezettje, valamint a hét harmadik közül a legjobb. Mondani sem kell, nem ezt a félig-meddig „potyajegyet” kellene megváltani.

A csoportbeosztás a következő:

1. csoport: Horvátország, Norvégia, Hollandia, Törökország
2. csoport: Dánia, Fehéroroszország, Litvánia, Bosznia-Hercegovina
3. csoport: Szlovénia, Svédország, Szlovákia, Lettország
4. csoport: Szerbia, Izland, Montenegró, Izrael
5. csoport: MAGYARORSZÁG, Oroszország, Portugália, Ukrajna
6. csoport: Franciaország, Macedónia, Csehország, Svájc
7. csoport: Spanyolország, Németország, Ausztria, Finnország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.