Svájci retesz argentin gólvágóval felturbózva

Egy középhátvéd góljával szerzett Lyonban előnyt a Juve, ledarálta a Valenciát a Basel az Európa-ligában.

Ch. Gáll András
2014. 04. 04. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Már látja a Juve az elődöntőt!”, harsogja a La Gazzetta dello Sport szalagcíme, és annyi bizonyos, hogy a Gerland-stadionban aratott 1–0-s győzelem az Olympique Lyon felett a négy közé jutás nagy esélyesévé emeli az Öreg hölgyet az Európa-ligában. Az egyetlen gól a 84. percben született Leonardo Bonucci – egy középhátvéd! – jóvoltából a feledhető színvonalú meccsen.

Ha már valamire kíváncsiak voltunk az európai klubtornák „szegény rokonának” viszonylagos slágermérkőzésén, akkor az Carlos Tévez játéka volt. A világvándor argentin 2009. április 7. óta nem szerzett gólt az európai sorozatokban, öt éve a Manchester United színeiben a Portónak rúgott gólt a BL-ben. Azóta 24 meccs és 1710 perc telt el Tévez-gól nélkül, és a homokóra tovább pereg

„Carlitos” ugyanis eredménytelen maradt, bár a 29. percben akadt egy jó nagy helyzete, de kihagyta. Sőt meg is sérült, és az 56. percben lehorgasztott fejjel, sérülten bandukolt le a pályáról. Antonio Conte cserékkel próbálta felrázni a torinóiakat, Tévez helyett Mirko Vucinic jött be, majd a 62. percben Sebastian Giovinco is pályára lépett. Conte edző szerint utóbbi volt a nyerő ember, beszállásával felpezsdült a Juve játéka. A torinóiak erősen tartalékosan álltak ki, többek között Vidal és Llorente is hiányzott, s Lichtsteiner is csak csere volt, meg is látszott a csapat játékán.

A negyeddöntő legnagyobb szenzációja a Basel 3–0-s győzelme zárt kapus mérkőzésen a szebb napokat látott, 13 éve még BL-döntőt játszó Valencia ellen. Matias Emilio Delgado két gólt vágott, Valentin Stocker egyet – most látszik, hogy egyáltalán nem volt meglepő a Red Bull Salzburg kiesése a svájciakkal szemben az előző körben.

Delgadót nem nagyon ismerjük, 31 éves a támadó középpályás, a River Pate kölyökcsapatában nevelkedett, majd  húszévesen leszerződtette a Basel. Ám három évvel később továbbállt, megjárta a Besiktast és a dubaji Al-Dzsazirát, mígnem tavaly nyáron visszaszerződött Baselba. Eddig még gólt sem szerzett 15 meccsen a Rajna-partiaknál – most mindjárt kettőt.

Juan Antonio Pizzi, a Valencia edzője legszívesebben elsüllyedt volna a meccs után. „Nincs magyarázat arra, ami a pályán történt. Mélységesen szégyellem magam azért, ahogy főleg az első félidőben futballoztunk” – mondta. A spanyolok védelme csődöt mondott, kiváltképp a harmadik gól volt komikus: ahogy Stocker begyalogolt a kapu elé a jobb szélről, azt még egy magyar NB III-as védelem sem engedte volna A vendégek támadójátékával még nem is lett volna baj, Alcácer, Vargas és Keita is óriási helyzetbe került, de mindhárman hibáztak a kapu előtt.

Amikor a Basel diadalmenetéről írunk, szinte hihetetlennek tűnik, hogy az előző kiírásban, 2012. október 25-én a Videoton a Sóstói-stadionban 2–1-re legyőzte a svájciakat az Európa-liga csoportkörében. Hogy múlik el a világ dicsősége Igaz, utána a Basel az elődöntőig menetelt, és csak a későbbi győztes Chelsea-nek adta meg magát.

Ami a másik két meccset illeti: a Benfica 1–0-s győzelme Alkmaarban és a Porto hasonló különbségű sikere a Sevilla ellen nem meglepő. Jelen állás szerint két portugál, egy svájci és egy olasz csapat kerülhet be az elődöntőbe – bár a futballban bármi előfordulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.