Nem Csernobil a katasztrófa, hanem Nyíl kihagyása

Agyas szerint ha mi játszhatnánk a labdarúgó-vb nyitómeccsét a brazilokkal, megbolondulna az ország.

Ch. Gáll András
2014. 05. 30. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Na helló! Most nem leszek olyan marha vicces, nem baj? Eléggé el vagyok keskenyedve, mert elvették a kedvenc játékomat, és még mindig nem adták vissza. Mit, mit, te agyatlan?! A futball-vb-t, mindjárt kezdődik, véletlenül nem hallottál róla? Bár tegnap a Sunyin legalább röhögtem egy jót, mert két hét után bejött, és mondta, hogy orvosnál volt, ahol körülbelül azt állapították meg, hogy a mája akkora, hogy nyomja a kulcscsontját. Erre volt pofája azt felelni, hogy azért, mert vegyi üzemben dolgozik; ez nála vegyi gyümit (vegyesgyümölcs-pálinka) jelent. Szóval, írjátok ezt a jó kis sorozatot arról, hogy harminc éve bojkottáltuk a Los Angeles-i olimpiát, és ahogy olvasom, lassan kétszer annyi aranyat vesztettünk, mint ahányat nyertünk volna. Mondta is a Sunyi, hogy ő már akkor bármelyik távon győzött volna földönfutásban. Amúgy tanulságos, hogy azok a múmiák, akik most a szociknál újra osztják az észt, már akkor ott ültek a pártba’, és Amerika miatt jajgattak, meg a Brezsnyev szemöldökét nyalogatták (aki 1984-ben már nem élt, de Agyasnak sem kell mindenre percre pontosan emlékeznie – a szerk.), de miért nem írtok arról, hogy 1986 óta minden foci-vb-t bojkottálunk? Jó, az olimpia is csúcs, de egy úszóarany egy perc, egy kajakarany öt perc, egy vívóarany fél nap, de nem látok belőle semmit, csak annyit, hogy ha kigyullad a lámpa, örülni kell, mint a búcsúba’. A foci-vb-től meg fél évre előre megbolondul a fél ország. Te, szerinted mi lenne most itt, ha a brazilokkal nem a horvátok játszanák a nyitómeccset, hanem mi? Megmondom: az, ami ’86-ba’. Amikor tavasszal nekünk nem Csernobil volt a katasztrófa, hanem az, hogy a Mezey itthon hagyta a Nyilasit. Emlékszel, a 0–6 előtt még elmentünk egyet pizzázni a Francescóba, ahol minden pizzához hoztak egy kis ernyőt és kértük a pincér csajt, hogy nekünk piros, fehér, zöld ernyőt hozzon. Ma ettől már magyarkodó szélsőjobbosok lennénk, de ő akkor csak azt mondta, persze, mi is szurkolunk. Aztán négy perc után 2–0 volt nem ide, de még mindig nem hittük el, hogy az a csapat kikaphat, az első normális becsúszásunknál el is kezdtünk üvöltözni, hogy végre, észhez tértünk, most jaj nekik. Amikor lefújták a meccset, nem tudtunk megszólalni. Néhány sör meg vagy egy óra után igen, és azt mondtuk, mintha meghalt volna valaki. Pár csaj kirúgott életemben, de csak az egyiknek a szavaira emlékszem – azzal pattintott le, Agyi, kísérd ki magad –, azt viszont, ha kell, percről percre elmondom, a 6–0 után mi történt. Te például másnap vizsgát halasztottál, igaz?

Mivel ez, Agyastól szokatlan módon, nem csupán szónoki kérdés volt, felelevenítettem, hogy valóban, másnap reggel a Közgázon szóbeli vizsgám volt. Azaz csak lett volna, mert bementem, és kijelentettem, hogy sajnálom, felkészültem, de vizsgázni nem tudok, nem vagyok abban az állapotban. Erre a tanár, középkorú férfi, azt kérdezte, a 6–0 miatt, ugye, és úgy folytatta, megértem, nem írom be, jöjjön vissza legközelebb. Agyas e ponton azért visszavette a szót:

– Nem tudom, emlékszel-e, az 1990-es vb elején kórházban voltam, mert egy hülye kapus a szögletnél a labda helyett engem ütött ki oldalra. Hatan voltunk a szobában, mellettem egy marha jó pofa cigánygyerek, a Sanyi. Nem sok fogalma volt a világról, amikor egy délután a nővér azt kérdezte tőle, estére hozzon-e neki kacsát, rávágta, ha lehet, hát természetes, de amikor este meglátta, hogy műanyag küblit kapott, azt mondta, ja, ha ez a kacsa, azt nem kér. Szóval, a Sanyi is folyamatosan meccset nézett, sportújságot olvasott, vagy a fociról beszélgetett. Szemben egy öreg csóka feküdt, az a gonosz német, tudod, az Alzheimer mindig eldugta a gyógyszereit, egy hét alatt összesen egyszer szólt hozzám. Akkor azt kérdezte, elnézést, az Eusebio játszik? Persze, húsz éve visszavonult, a portugálok meg ki se jutottak 90-ben a vb-re, de nem akartam megbántani az öreget, ezért azt feleltem, a következő meccsre pihentetik. Ezt csak azért mondom, mert akkor már mi se voltunk ott a vb-n, de még úgy éreztük, ott lenne a helyünk, és körülbelül tízszer annyit beszéltünk a fociról, mint a rendszerváltásról. A mai srácokat ezért sajnálom a legjobban, mert nincs mit szeretniük. Mert a focit, a jó válogatottat vagy a kedvenc klubcsapatodat semmi nem pótolja. Megtanítanak igazán szeretni, lelkesedni, és az máskor is jó lehet. Ezért mondtam, hogy nekem 1986 után elvették a kedvenc játékomat. Először még négyévente reménykedtem benne, hogy visszakapom, de már azt se akarom elhinni, hogy egyszer az enyém volt. Most kezdjem magyarázgatni a mai kölyköknek, hogy mi nem a spanyolok meg a hollandok közül választottunk kedvencet, hanem a mieinket imádtuk? A kettő között körülbelül annyi a különbség, mintha a saját apádért rajonganál, vagy az osztálytársad faterjáért. Még gyerekként, 1978-ban este kilenctől két órán át csukva tartottam a szemem és szuszogtam, mintha aludnék, de tizenegykor kipattantam, és azt mondtam, én is nézni akarom a meccset, hát mi játszunk az argentinokkal! És az apám büszke volt rám, mert addigra már ő is úgy ült a fotelban, mintha az esküvőjére készülne. Most meg június elején jönnek hozzánk a kazahok és az albánok, már alig várom. Na mindegy, inkább még elmondom a Sunyi egy dumáját, aztán hagylak. Az orvos azt is tanácsolta neki, hogy mozogjon többet, erre ez a hülye azt felelte, hogy mozog ő, ha felébred, minden reggel, még az ágyban megcsinál egy felülést. Na, helló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.