Mocsai Lajos nem gondolkozik a lemondáson

Több összetevője volt annak, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott ki a 2015-ös katari világbajnokságra.

TK
2014. 06. 16. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember az MTI-nek hétfőn elmondta: már a felkészülés sem volt zökkenőmentes, hiszen a veszprémi és a szegedi játékosoknak nagyon hosszúra nyúlt a klubszezon, köszönhetően annak, hogy a nemzetközi kupákban a négyes döntőig jutottak. Ezért a közös munka a teljes kerettel csak négy nappal az első összecsapás előtt kezdődhetett el, ráadásul sokan fáradtak voltak. A helyzetet tovább nehezítették az edzőtáborban vagy az első találkozón összeszedett sérülések, majd a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján szintén sokan kidőltek.

„Nem emlékszem, mikor volt ennyi sérültem egy meccsen. A kényszerű cserék miatt megbomlott az egység, jöttek a hibák, amit aztán az ellenfél könyörtelenül kihasznált. Amíg bírtuk erővel, addig kezünkben volt a meccs és a továbbjutás” – mondta Mocsai, akinek ez volt kapitánykodása első sikertelen kvalifikációs párharca.

A tréner jelezte: megítélése szerint elsősorban nem edzői hibák okozták a kudarcot, de természetesen a „rá eső részért” vállalja a felelősséget. „Most lényegesebb az, hogy miként tudunk összefogni, mert az olimpiai kijutáshoz ki kell kerülnünk az 2016-os Eb-re, ott jól kell szerepelnünk, és ez még csak a nehézzé vált út első része” – mondta Mocsai.

„Már nem azon kell rágódni, hogy Veszprémben miért csak 3 góllal nyertünk, amikor lehetett volna 6-7 gól is az előny. Az a feladat, hogy az Eb-n legyen ütőképes a válogatott” – tette hozzá.

„A németek, a szerbek, az izlandiak, a norvégok, a montenegróiak hasonló cipőben járnak, mint mi, ebből a hatosból az első számítások szerint két csapatnak lesz módja folytatni a riói olimpiára vezető utat” – tette hozzá a kapitány.

A férfi válogatott a pekingi ötkarikás játékok óta nem hagyott ki nagy tornát. Ott volt a 2009-es vb-n, a 2010-es Eb-n, a 2011-es vb-n, 2012-ben az Eb-n, az olimpiai kvalifikációs tornán és a londoni olimpián, majd a 2013-as vb-n és az idei Eb-n, azaz nyolc fontos világeseményen. Most megszakadt ez a sorozat.

Sokatmondó volt a vasárnapi, 32-26-os vereség utáni kép az öltözőfolyosón. Néma csend a magyar oldalon, sokan maguk elé bámultak a padokon.

percről percre követtük az MNO-n!

 

Kollégánk, Ballai Attila, a helyszínen követte végig a mérkőzést. Tudósítását ide kattintva olvashatja el!

A Velenjében hat gólig jutó, és egy héttel korábban, Veszprémben szintén rengeteg időt pályán töltő Nagy László az öltöző ajtaja mellett a földön ült, hátát a falnak támasztotta, és alig tudott megszólalni. „Keserű a vereség, főleg hogy 55 percig kézben volt a meccs. Sajnos, olyan hibák csúsztak be a végén, amelyek a kiesésünket jelentették. Borzasztó úgy elmenni nyári szünetre, hogy a bizonyítványban az áll: nem felelt meg. Most kemény hónapok jönnek, vagy inkább szűk két év következik, amikor meg kell próbálni pótvizsgázni, hátha kijutunk Rióba” – fogalmazott az átlövő.

Azok az európai csapatok, amelyek a 2015-ös vb-n nem szereznek olimpiai kvalifikációs helyet, a 2016-os Eb-n javíthatnak.

A magyar férfi kézilabda-válogatott azért nem jutott ki a jövő évi, katari vb-re, mert a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54-51-re alulmaradt. Mocsai Lajos együttese – amely a veszprémi első meccsen 25-22-re nyert – az 58. percig továbbjutásra állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.