Pokoli hét perc: Nagy Lászlóéknak elúszott a világbajnokság

Összesítésben három góllal volt jobb a szlovén csapat, míg a magyar válogatott nagyon messze került a riói olimpiától.

Tuser Krisztián
2014. 06. 15. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második félidő elején percek alatt feljöttek egy gólra a hazaiak, és a félidő első harmadának a végére ki is egyenlített Szlovénia. Fej fej mellett haladtak a csapatok, a mérkőzés utolsó tíz percébe még egygólos vezetéssel fordultunk és emberelőnybe kerültünk a hajrában. A csapat ekkor érthetetlen módon leblokkolt, és hiába voltunk többen a pályán, három góllal elvesztettük ezt a kettő percet. Bajainkat tetézte, hogy 26-26 után – pedig még volt hét perc – már nem tudtunk gólt dobni az önkívületbe kerülő hazaiaknak, akik nem tették meg azt a szívességet, hogy kiengedjék kezükből a győzelmet és a kijutást a katari világbajnokságra.

VÉGE! Hattal kikaptunk, összesítésben hárommal voltak jobbak a szlovének. Elúszott a világbajnokság!

60. perc: Elengedtük a ziccerben lévő játékosukat. 26-32 Az utolsó pillanatban Schuch még a keresztlécre bombázza a lasztit

59. perc: Mikler életben tartja álmainkat!!! Lékai talpról, Skov ráül

Szlovén időkérés. Emberelőnyben kaptunk hármat Kettővel kell nyernünk a következő kettő percet.

58. perc: Császár elkapkodja, az ellentámadásból gólt lőnek, 26-30. Szöllősi kezéből kicsúszik, ellentámadás, újabb szlovén gól, 26-31. Nagy próbálkozik, de Skov oldalra üti.

Mocsai Lajos időt kér. A szlovének pfújolnak és mindenki áll a csarnokban!

57. perc: Ilyen nincs! Emberelőnyben kapunk gólt, 26-29 Meccsnull, de a több lőtt gól miatt ez még nekünk jó!

56. perc: Össznépi szlovén felháborodás, mert nálunk marad a pattogó labda. Sárgát kap valaki a kispadról. Szöllősinek csak sikerül kiharcolni egy szlovén kettő percet. Nagy összeszedi a guruló labdát, de nem adják meg a gólt

55. perc: Szélről belövik, először mennek kettővel 26-28.

54. perc: Skube meglepi a mieinket és lemásolja Putics gólját, 26-27. Balogot megtolják, így nincs gól.

Most már rohanniuk kell a szlovéneknek. Nyitottat védekezik a házigazda.

53. perc: PUTICS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hatalmas gól!!!! 26-26!!! Mikler pedig hozza magát, hatalmas védés! Ez az, Roli!!!!!!

52. perc: Felmegy a balkezes átlövő és szép lövéssel megint vezetnek a házigazdák. 25-26.

Buzdítja a szlovéneket a szpíker! Ötödik kiállításnál tartunk.

51. perc: Gyorsan egyenlítenek a szlovének 25-25. Hatalmas meggondolatlanság Szöllősitől Kettő perc.

Gyerünk, fiúk! Meg kell, hogy legyen!

50. perc: Mikler újabb bravúrja, Nagy László hatalmas vetődéssel kaparintja meg a kipattanót, majd indítja Iváncsikot, aki a jobb pipába ragasztja a lasztit!!! Megint vezetünk, 25-24!

49. perc: Szöllősi őrlődik a szlovén falban, miközben Putics zúgó kapufát lő, de Schuch kezébe pattan a labda, aki elteszi a kapus mellett. 24-24!

Mocsai Lajos időt kér. Sokkal bátrabb támadójátékot kér a kapitány.

48. perc: Szűkítjük a területet védekezésben, Iváncsik elnézte, Gajic meglepődött, így csak kapufára sikerült dobni a lasztit. Szalafainak nem sikerül a ziccert befejezni, de mire visszaér, a szlovének bedobják. 23-24.

47. perc: MIKLER ROLI!!!!!!!!!!!!!!!!! A legfontosabb pillanatban védi a ziccert! Szalafai végre bátor volt, meg is van a jutalma!!! 23-23!

46. perc: Sajnos passzívig játszottunk – elvették.

45. perc: Nagy gyönyörű megelőző szerelése!!!

Váratlan szlovén időkérés. Nekünk sem jön rosszul.

44. perc: Nagy Laci végigvihette volna, de lepasszolja Iváncsiknak, aki belelövi a szlovén kapusba.

Összesítésben már csak kettővel megyünk Megvan a 22 lőtt gól, így a szlovéneknek 4-gyel kell nyerniük!

43. perc: Lékai elvállalja és milyen jól teszi, 22-22. Nem sokáig örülhettünk a döntetlennek, 22-23.

42. perc: Passzív, Ilyés ejt, de leszedi a hálóőr. Rohannak a szlovének, Gajic megállíthatatlan, át is veszik a vezetést, 21-22.

41. perc: Tökéletes zárás, Nagy talpról ellövi és Micsoda gól!!! 21-20! Sajnos védekezésben ugyanő kettő percet érően védekezik. Nem okoz gondot Dolenecnek kihasználni az emberelőnyt, 21-21.

40. perc: Ez a szlovén lövés csemege Miklernek. Így van!

Gyerünk! Kapjuk össze magunkat!

39. perc: Nyúlnak a magyar mezek, a sporik elnézőek Császár átlátszó passzt próbál középre juttatni, leszedik

38. perc: Megint nem sikerül gólt lőni, ellenben a szlovének kapnak egy hetes. Jön Tatai, de nincs esélye, kiegyenlítettek, 20-20!

37. perc: Ilyés lövését védi a szlovén kapus, akinek csapata megint rohan és feljön egyre, 20-19.

36. perc: Zubai átejti a kapust, 20-17. Ellentámadás és gólt kapunk, 20-18.

35. perc: Tapadnak a házigazdák, 18-17. Megint Nagy Laci, aki észreveszi a rést és még erőszakos is, így megint kettő, 19-17. A szlovének gyorsan játszanak, így nagyobb az esélyük a hibára, és kapufa – köszönjük!

34. perc: Addig-addig játszanak a szlovének, míg beállósuk kiharcol egy hetes. Bejött Tatai, de sajnos nem sikerül védenie, 17-16. Nagy László felugrik és lő, micsoda gól!!! 18-16.

33. perc: Nagy László megoldja, 17-15!

32. perc: Nem sikerült az akciónk, ellenben az övék igen. Feljönnek egyre, 16-15.

31. perc: Nem sokat teketóriáznak a szlovének, 16-14.

Nagyon jól kezdtünk, a szlovének csak a 4. percben lőtték az első góljukat, miközben mi már háromnál tartottunk. A félidő utolsó harmadáig kezünkben volt a mérkőzés, ám akkor kaptunk két kiállítást, így négy percen keresztül emberhátrányban játszottunk. Ez azonban nem törte meg a csapatot, nem engedtük a szlovéneket, hogy kiegyenlítsenek. Mindig volt valaki, aki hátára vette a csapatot, így magabiztos előnnyel – összesítésben hat góllal – mehettünk pihenőre.

Szünet!

30. perc: Elmozog a szlovén beállós, nem követjük és ki is használja a helyzetet, 15-13. Látjuk, hogy még emberelőnyben vagyunk, így Csaszi észreveszi a részt és újabb gólt szerez, 16-13!!! Még egy időn túli szlovén szabad belefér, de eléggé magas a falunk, így simán leszedik a labdát.

29. perc: A jobbátlövő helyéről próbálkozik a szlovén szélső, kapufa, a kipattanó Illyés kezébe landol. Addig-addig húzzunk, míg Iváncsiknak óriási helye van, ő pedig kíméletlenül bevágja. 15-12!

28. perc: Nagy Laci bemegy második beállónak és csak hetest érően tudják megállítani. Császár odaáll és nem hibázza el, 14-12!

27. perc: Négyen nem megy a támadás, elveszik Nagy Lacitól, futnak a szlovének és feljönnek egyre, 13-12.

26. perc: Illyés időben elengedi Zvizejt, így védeni tud Mikler. Visszatámadunk és Lékai bevágja, 13-10!!! Rohannak a szlovének is, hetes, valamint kettő percre kimegy Szalafai. Bevágta, 13-11.

Schuch Timuzsin arcán egy mosoly suhant át – élvezik a meccset a játékosok.

25. perc: Schuch bejön beállóba, rögtön rendet is rakott középen. Bombac rohan, Vadkerti átrobog arra az oldalra, de a szlovén bedobja. Pluszban Vadkertit kiállítják. 11-10! Hova ment fel Nagy Laci – ÓRIÁSI!!! 12-10!

24. perc: Elvették a labdát a sporik, rohannak a szlovének, de szélsőjük a keresztlécre bombázza a lasztit. Puticsot húzzák-vonják, mire lefújják.

Mocsai Lajos időt kér. Tanácsa: passzívnál mindenképpen lőni kell!

23. perc: 15 másodperc alatt kihasználták az emberelőnyt, 11-9. Harsányinak megfájdul a térde, ápolni kell – ez nem jelent sok jót Nem bír ráállni a jobb lábára , így letámogatják. Jön Szalafai.

22. perc: Lékai talpról, gyönyörű gól, 11-8! Ancsin azonban kettő percet kap

21. perc: Jó a lábmunkánk, de Mikler elcsúszik, így a felfelé jövő labdába csak belekapni tud. 10-8.

Mocsai Lajos jól forgatja a csapatunkat, a kezdőből már csak ketten vannak a pályán.

20. perc: Addig-addig húzzák, míg helyett csinálnak Gajicnak, akinek ez nem okoz gondot, 10-7. Eléggé passzívvá vált a támadójátékunk. El is veszik

Eddig bírta a hazai kapitány, szlovén időkérés. A hazaiak kapust cserélnek.

19. perc: Jól védekezünk és labdát is tudunk szerezni, Harsányi szinte begyalogol a hatosig és bevágja! Az eddigi legnagyobb különbség. 10-6!

A hangosbemondó biztatja a szurkolókat, de nem panaszkodhatunk rájuk.

18. perc: Mikler jó védése, rohanunk és Iváncsik nem hibázza el a ziccer, 9-6. Csak így tovább!

17. perc: Eléggé gyötrelmes a támadójátékunk, de lekerül a labda Harsányihoz, aki bevágja, 8-6.

16. perc: Skube elindul kifelé, de visszahúzza, Mikler esélytelen, 7-6. Császárt leütik, szlovén kettő perc.

15. perc: Nem sikerül szélre a szlovének húzása, megindulunk, de a labda kibabrál velünk.

14. perc: Nem segítünk be a védekezésben, így könnyű gólt dobnak a szlovének, 6-5. Szöllősi hatalmas helyzetfelismerése és gyönyörű gólja, 7-5.

13. perc: A szlovén átlövő jó nagyot homorított, szerencsénkre a spori nem kajálta be. Átlövés, Mikler olvassa a játékot, lerohanunk és Iváncsik bevágja, 6-4.

12. perc: A sporinak nem tetszik a magyar védekezés, előrébb parancsolja a védelmünket. Jó a védekezés, talpról meglövi a szlovén, de kapufa. A kipattanó is a hazaiaké

11. perc: Zvizej beugrik a szélről és nem hibázza el a ziccert. Egyenlítettek: 4-4! Újabb szlovén sárga és magyar hetes, Zubai jól oldotta meg. Harsányi áll oda és nagyon magabiztos, 5-4.

10. perc: megvan az első szlovén sárga. Nagy messziről próbálkozik, kapufa Talán elhamarkodtuk

9. perc: Passzív, Illyés ellövi, de ezt is lesáncolják. Futhatunk vissza, de az új veszprémi légiós, Gajic bevágja. 4-3.

8. perc: Járatjuk a labdát, Nagy meglátja a lehetőséget, de jó a blokk.

7. perc: Császár előtt összezárnak, tétovázik a párizsi légiósunk, így Schuch nem tud bejönni. Mikler véd, gyors játék, de véd a szlovén kapus. Majd ők csinálnak egy belemenést.

6. perc: Magyar sárga, most Zubai kapja. Belül védekezünk, hetes, Gajic bevágja: 4-2.

5. perc: Harsányi nem teketóriázik és bevágja a hetest! 4-1.

4. perc: Fúúúúú, Nagy Laci felett lögybölték át a labdát, és a ziccert bevágják. 3-1.

3. perc: Hatalmas helye volt Iváncsiknak, de kapufára dobja Ők is idegesek, eladják. Gyors visszatámadás, Zubai gyönyörűen veszi át és bevágja! 3-0!!!

2. perc: Elindult a figura, szétnyílt a fal, Császár belövi! 2-0! Mikler védi a szlovén átlövést.

1. perc: Nagy Laci fél perc után gólt dob, de olyan gyorsak a szlovének, hogy rögtön hetest kap a házigazda Kapufa!!! 1-0!

0. perc: Svéd páros (Kurtagic, Wetterwik) fújja a sípot, a mieink tiszta fehérben, a szlovének pedig kékben. Mikler – Iváncsik – Illyés – Császár – Zubai – Nagy – Harsányi hetessel kezdünk.

Június 8-án Veszprémben, a vb-selejtező első mérkőzésén Nagy Lászlóék 25-22-re győztek dél-nyugati szomszédunk ellen, ezzel az első apró lépést megtették a jövő január katari vb és Rio felé. A győzelem lehetett volna nagyobb is, de Mocsai Lajos szövetségi kapitány megfogalmazásával élve 0-0-ról kell indulni a visszavágón.

A rivális még mindig nyögi Uros Zormannak és Miha Zvizejnek a januári, ukránok elleni bunyó miatti eltiltását, a Veszprémbe tartó remek jobbszélső, Gasper Marguc kihagyásának pedig nem ismerjük indokát.

Magyar oldalon az okozott riadalmat, hogy az első mérkőzés első félidejében megsérült Gulyás Péter. A veszprémi jobbszélsőt az orvosi csapat nem tudta „összedrótozni” a visszavágóra, így a játékos el sem utazott Szlovéniába. Gulyást a gyöngyösiek fiatal játékosának, Szalafai Gábornak kell helyettesítenie.

Jó hír, hogy pályára léphet az idevágón szintén megsérülő Harsányi Gergely, akinek kiugró térde csak kisebb szalag- és porcsérüléseket okozott.

A válogatott következő két évét a szlovénok elleni párharc határozza meg: amelyik csapat kijut a 2015-ös katari rendezésű világbajnokságra, az nagy lépést tesz Rio felé. A vb-ről az aranyérmes kvalifikálja magát az olimpiára, a 2–7. helyezett pedig lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen az olimpiai kvalifikációs tornán. Ezen 12 csapat küzd három csoportban, mindegyik csoportból két-két együttes jut a brazil fővárosba.

Szombaton meglepetésre Szerbia nem tudta megtartani nyolcgólos előnyét a csehországi visszavágón, miután Brnóban tizenkét gólos vereséget szenvedett. Nem lesz ott a katari vb-n Németország sem, amely egygólos idegenbeli veresége után hazai pályán is kikapott a lengyelektől. Ausztria megőrizte kétgólos előnyét Norvégiában, míg Oroszország kettős győzelemmel jutott túl ellenfelén.

Eredmények:
Csehország–Szerbia 33-21 (18-8)
továbbjutott Csehország, 48-44-es összesítéssel

Norvégia–Ausztria 28-28 (13-17)
továbbjutott Ausztria, 56-54-es összesítéssel

Litvánia–Oroszország 22-33 (13-13)
továbbjutott Oroszország kettős győzelemmel, 63-44-es összesítéssel

Németország–Lengyelország 28-29 (14-10)
továbbjutott Lengyelország kettős győzelemmel, 54-52-es összesítéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.