Mit várhatunk idén a Tour de France-tól?

Elsősorban a kétszeres győztes spanyol Alberto Contador és a címvédő brit Chris Froome csatájára lehet számítani.

PR
2014. 07. 04. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Froome tavaly nagy fölénnyel és magabiztosan diadalmaskodott, a hegyekben nem volt ellenfele, márpedig az idei versenyen az előző évinél is több hegyi szakasz és befutó lesz. Ugyanakkor aggodalomra adhat okot számára, hogy míg tavaly megnyerte a főpróbának szánt Critérium du Dauphiné Libérét, idén az első tízbe sem sikerült bekerülnie, a legnagyobb kihívójának tekintett Contador viszont második lett az amerikai Andrew Talansky mögött, aki a Touron is indul.

Egy éve Contador, a jelenkor talán legjobb kerékpárosa a vártnál gyengébben szerepelt, ugyanis több mint hatperces hátránnyal negyedikként zárt. A spanyol bringás 2007 és 2009 után harmadszor győzhet a Touron, igaz 2010-ben is elsőként zárt, de akkor tiltott szert találtak a szervezetében, emiatt kizárták, és két évre eltiltották.

Rajtuk kívül még az olasz Vincenzo Nibali szólhat bele a küzdelembe, aki már az idény elején bejelentette, hogy a 2010-es Vuelta a Espanán és a 2013-as Giro d’Italián aratott sikere után megpróbál a harmadik háromhetes viadalon is győzni. Meglepetést okozhat még a tavalyi Touron harmadik spanyol Joaquim Rodríguez és a Contador kizárása miatt 2010-ben első luxemburgi Andy Schleck.

A sprintereknél nem várható túl nagy harc a zöld trikóért zajló mezőnypontversenyben, ugyanis ott van az indulók között Mark Cavendish, aki az elmúlt hat évben 25 szakaszon lett első a Touron. A világ leggyorsabb kerekesének tartott brit versenyző mindössze három sikerre van attól, hogy az örökranglistán felkerüljön a képzeletbeli dobogó második fokára az etapgyőzelmek tekintetében. A 29 éves bringás az ötszörös bajnok francia Bernard Hinault-t (28 szakaszgyőzelem) érheti utol és előzheti meg. Amennyiben ez sikerül neki, már csak a szintén ötszörös győztes belga Eddy Merckx (34) lesz előtte. Aki megszoríthatja Cavendisht, az a zöld trikót tavaly megnyerő szlovák Peter Sagan, illetve két német kerekes, Marcel Kittel és André Greipel.

Szintén a rekordok könyvébe írhatja magát a német Jens Voigt, neki ehhez mást nem kell tennie, mint elindulni a viadalon, ő ugyanis a részvételekre vonatkozó csúcsot (17) állíthatja be, amelyet a szombati rajtig az amerikai George Hincapie és az ausztrál Stuart O’Grady tart.

A 101. Tour de France 22 csapatának 198 indulójára 3663,5 kilométer teljesítése vár. A 21 szakaszból álló viadalon két szünnap, egy egyéni időfutam és hat hegyi befutó lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.