Solothurnba vezetnek a berni rejtély szálai

Ma 60 éve veszítette el a berni Wankdorfstadionban az NSZK ellen a világbajnoki döntőt a magyar Aranycsapat.

Ch. Gáll András
2014. 07. 04. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zürichben jártam 2010 decemberében, a FIFA végrehajtó bizottságának döntéséről tudósítottam, amely krimibe illően Oroszországnak ítélte a 2018-as és Katarnak a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Hirtelen ötlet hatására elugrottunk kollégámmal a közeli Solothurnba, a magyar futballtörténelem talán leghíresebb, egyben legtitokzatosabb külföldi helyszínére, hátha rábukkanunk valakire, aki segít a sporthistória egyik legérthetetlenebb, legfeldolgozhatatlanabb rejtélyének dekódolásában.

Amely rejtély ma, az 1954-es vb-döntő, az NSZK által 3-2-re megnyert tragikus mérkőzés hatvanadik évfordulóján is változatlan erővel kísért. Hogyan tudta a futballtörténelem addig ismert legerősebb válogatottja elveszíteni a finálét a pontosan két héttel korábban 8-3 arányban agyonvert németek ellen?

A vereség magyarázatául megannyi körülményre lehet hivatkozni: a magyar csapat az uruguayiak ellen hosszabbításban 4-2-re megnyert elődöntő után lekéste a vonatot, s csak későn, taxikkal jutott a solothurni Hotel Kronéba; a döntő éjszakáján a magyarok szállodája mellett népünnepélyt rendeztek, a hangos zene miatt szinte semmit sem tudtak aludni; az egyik magyar játékos – akit a döntő után már nem lehetett többé válogatott – az éjszakát nem a saját ágyában, hanem a hotel egyik hölgyalkalmazottjánál töltötte; a németek a csoportmeccshez képest öt új játékossal álltak ki; az angol játékvezető a meccs végén nem adta meg Puskás szabályos gólját; a magyar kapust a sorsdöntő német találat előtt Rahn lerántotta a fűre.

Kocsis Tibor nemrégiben bemutatott nagyszerű dokumentumfilmjében, a Magyarok a Barcáért című alkotásban Czibor nem is nagyon burkoltan Puskást teszi felelőssé a vereségért, amiért – szerinte – a túlméretezett büszkeségtől hajtva 60-70 százalékos állapotban is vállalta a játékot csak azért, hogy ő vehesse át a meccs után a Rimet-kupát. „Sebes ajnározta Öcsit, mindent megengedett és elnézett neki, ha ő azt mondta, hogy játszani akar, akkor játszott is. Az más kérdés, hogyan. Gyakorlatilag helyette is gürcöltünk, lényegében tízen futballoztunk tizenegy ellen.” A szókimondó Czibor személyes fájdalmát is megosztotta a filmben, nevezetesen azt, hogy Sebes indokolatlanul átirányította őt a bal szélről a jobbra s állította be balszélsőnek az addig mindössze négyszeres válogatott, szerény képességű újpesti Tóth Mihályt. Négy éve Soluthurnban, a Hotel Kronéban hosszasan elbeszélgettem Marie-Therese Dörflerrel, a szálloda tulajdonosának feleségével, aki 1954-ben 14 éves kislányként többször is találkozott Puskásékkal a vendégfogadóban. „Csodájára jártunk a magyaroknak, az egész város felbolydult, földöntúli lényeknek tartottuk őket. Kijártunk az edzéseikre, imádtuk őket. Teljesen odavoltunk, amikor kikaptak a döntőben, ma is jól emlékszem, azonnal szárnyra kapott a szóbeszéd, hogy a németek doppingoltak”, mondta az idős hölgy, akivel bementünk az egyik lakosztályba is, a 219-esbe, ahonnan felhívtuk telefonon az Aranycsapat akkor még élő két tagjának egyikét, Grosics Gyulát.

Amikor közöltük, honnan beszélünk, megremegett a hangja. „Hányas szobában vagytok?”, kérdezte alig hallhatóan. „A 219-esben.” Hosszú másodpercekig csak a zihálás hallatszott a vonal túlsó oldaláról, már azt hittük, rosszul lett Gyula bácsi. Aztán, mintha a síron túlról jönne a hang: „Abban a szobában laktunk Gellér Sanyival, a tartalékkapusunkkal ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.