Hosszú Katinka a világ ellen: hat aranyra esélyes

Az „Iron Lady” a dohai világbajnokság arca

Ch. Gáll András
2014. 12. 03. 3:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka fényképével harangozza be az év alighanem legfontosabb úszóeseményét a Swimswam.com, a vezető sportági honlap. Nem kétséges, napjainkban minden a magyar Iron Ladyről szól a medencék világában, tíz egyéni számban és talán három váltóban összesen 29 futam vár öt nap alatt a bajai hölgyre.

Az első versenyt már hétfőn megnyerte Katinka a dohai Grand Hyatt báltermében, amikor átvette a FINA hivatalos szaklapja által az év női úszójának megszavazott trófeát. A java azonban csak ezután jön, amikor szerdán magyar idő szerint fél nyolckor (két óra az eltérés) elkezdődnek az előfutamok.

Katinka tíz egyéni számban (200, 400, 800 gyors, 50, 100, 200 hát, 200 pillangó, 100, 200, 400 vegyes) nevezett, s elvileg a 4×200 méteres gyorsváltóban, valamint a két úgynevezett mix (férfi-női) stafétában is rajtkőre léphet. (Ezt a versenyprogramot a Swimswam.com maniacnek, azaz őrültnek nevezi.) Nos, nevezni egy dolog, azt bárki megteheti – példának okáért a 100 méteres női gyorsúszásban indul egy kongói hölgy is, akinek nevezési ideje 1 perc 19 másodperc –, megint más esélyesként indulni. És Katinka mind a tíz egyéni számában dobogóra, sőt aranyéremre esélyes.

Tarolásra készül Hosszú Katinka

Idei legjobbja alapján hat arany- (50 és 100 hát, 100, 200 és 400 vegyes, 200 gyors), három ezüstérem (200 hát, 200 pillangó, 800 gyors) és egy negyedik hely (400 gyors) néz ki az elnyűhetetlen klasszisnak. És akkor még az esetleges váltókról nem is beszéltünk.

A Swimswam.com szakírója felhívja a figyelmet arra a körülményre, hogy Hosszú – aki a múltban a vegyes mellett elsősorban kiváló pillangózónak számított – szemmel láthatóan átnyergelt a hátúszásra, hiszen mindhárom távon aranyesélyes. Ez egybecseng Katinkának azzal a közelmúltbeli nyilatkozatával, amelyben hálálkodott férjének, egyben edzőjének, Shane Tusupnak, amiért úgy istenigazából megtanította őt a hátúszás tudományára.

Ami Hosszú a nőknél, az az ötszörös olimpiai, tizenkétszeres nagymedencés és tizenhatszoros rövidpályás világbajnok amerikai Ryan Lochte a férfiaknál – de ő is csak hat egyéni számot mert vállalni: a 100 és 200 vegyest, az 50 és 100 pillangót, a 200 hátat és a 200 gyorsot.

Gyurta Dániel is favorit

Hosszú mellett még egy aranyesélyes versenyzőnk van, az olimpiai és háromszoros nagymedencés világbajnok Gyurta Dániel személyében, akit edzői közül ezúttal Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc kísért el, Széles Sándor otthon maradt. A UTE 25 éves extraklasszisa idén ősszel világcsúcsot úszott 25 méteres medencében a 200 méter mellen (2:00,48 perc), s ezzel természetesen ranglistavezető a német Marco Koch – a berlini Európa-bajnok, ahol Gyurta nem indult ebben a számban – és a japán Koszeki Jaszuhiro előtt. (A nagyszerű brit és ausztrál mellúszók nem állnak rajtkőre Dohában.) Az idősebbik Gyurta a 100 méter mellen a harmadik legjobb idővel rendelkezett a brazil Felipe Franca Silva és Koszeki mögött, de visszalépett, nem indult el a szerdai selejtezőben.

Dani öccse, Gergely – a barátainak Gege – 1500 méter gyorson elvileg ezüstérmes lehet a tunéziai Uszama Melluli mögött és az olasz Gabriele Detti előtt, ha idei világranglistás idejét vesszük alapul.

Minden egybevéve hét arany-, négy ezüst és egy bronzérem vár a magyar küldöttségre a papírforma szerint Dohában, a váltókat nem számítva. Még rágondolni is hátborzongató

Egy másik mértékadó honlap, a Swimvortex.com medencés guruja, a korábban a Swimnews.com oldalt jegyző és a londoni The Timesban publikáló Craig Lord különösnek tartja, hogy a FINA megfeledkezett az amerikai Katie Ledeckyről a 2014-es esztendő legjobb női úszóját illető díj odaítélésekor. Lord megemlíti, hogy az apai ágon cseh származású 17 éves washingtoni lány idén öt nagymedencés világcsúcsot állított fel 400, 800 és 1500 méter gyorson, s 400-on textildresszben (!) áttörte a történelmi négyperces határt (3:58,86, majd 3:58.37 perc). Ledecky 2014-ben veretlen maradt, a csendes-óceáni játékokon megnyerte a 200, 400, 800 és 1500 méteres gyorsot, s tagja volt a győztes amerikai 4×200-as gyorsváltónak is. Lord szerint az 50 méteres uszodában elért rekordok többet érnek Hosszú 25 méteres uszodában elért csúcsainál, s furcsának találja, hogy az Arena által szponzorált Hosszú és Chad le Clos lett az év úszója, nem pedig a speedós Ledecky és Ryan Lochte. A FINA tavalyig a Speedóval állt szerződésben, idén átváltott a rivális Arenára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.