Tomoriékat elkapta a gépszíj, fékezni már tilos!

Női kézilabda-válogatottunk ledobta görcseit, szerencsével akár 4 pontot is vihet a középdöntőbe.

Ch. Gáll András
2014. 12. 10. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsére már nem a továbbjutás a kérdéses, hanem az, hány pontot visz magával a debreceni középdöntőbe együttesünk. Minimum egyet, amelyet vasárnap az oroszoktól csípett el. Ehhez hozzájön az, amit csütörtökön a spanyoloktól zsákmányol, de még a három sem feltétlenül a maximum. Mert ha a lengyelek kiejtenék az oroszokat, a mi 29-29-es döntetlenünk is jelentőségét vesztené, és bent maradna helyette a lengyelek feletti 29-23.

Ami a vártnál jóval könnyebben született meg a tavalyi, szerbiai világbajnokság negyedik helyezettje ellen. A 14-7-es félidő, majd a 39. perc 20-10-es részeredménye már nem hagyott semmi vitát a végkifejlet felől, onnantól technikai – és persze taktikai – kérdés maradt, hogy a cseréit is bevető csapatunk végül a szokásos ingadozással együtt 29-23 arányban picit még meg is kegyelmez a játszótársnak.

A lényeg azonban a két meccsen szerzett három pont, a ténnyé vált középdöntős tagság, és az egyéb, nem számszerűsíthető hozadékok, amelyekről például a hat gólt szerzett csapatkapitány, Tomori Zsuzsanna érdeklődésemre így beszélt: „Most sem egy-két ember lőtte a góljainkat, ez azt mutatja, hogy nagyon jól beindult a csapategység. Nem akarok semmit arra fogni, hogy mi rendezzük az Eb-t, de az első meccsen, az oroszok ellen érződött rajtunk a görcs, ami mostanra feloldódott, mindenki hozzá tudta és merte tenni a magáét ehhez a győzelemhez. Úgy gondolom, a spanyolok kimagaslanak a csoportból, legalábbis most nagyon jónak tűnnek, de ismerjük őket, ezt csütörtökön ki kell használnunk. Akkor lesz esélyünk, ha a nagy rohanásukat megállítjuk, lefékezzük.”

Kiss Éva kiválóan védett, de ő sem magát méltatta, hanem egyrészt a társait, másrészt máris előre tekintett: „Az első félidő jó védekezésével, pontos kezdéssel megalapoztuk ezt a meccset. Készültünk az ellenfélből, és ez bejött. Éreztem, hogy a védéseimmel fokozatosan el tudom bizonytalanítani a lengyeleket, de a spanyolokból is fel lehet készülni, mert minden játékosnak megvannak a kedvenc lövésfajtái, ezeket részletesen ki kell elemezni. Ki is fogjuk.”

Németh András szövetségi kapitány sem ragadt le a kedd este történteknél, két tekintetben is sokkal általánosabb összefüggésbe helyezte e 29-23-at: „Nagyon értékesnek tartom ezt a sikert, mert így, ebben az összetételben az első győzelmünk volt világversenyen. Ezzel eldőlt, hogy már két helyszínen biztosan ott leszünk, most elkezdünk küzdeni a harmadikért.” Azaz Budapestért, ahová már csak a legjobb hat, a magyarországi ágról a legjobb három lesz hivatalos. Ha gondolatban a norvégoknak és a dánoknak adunk két kvótát, a harmadikért a spanyolokkal is keményen meg kell küzdeni.

A Győri ETO vezetőedzője, Ambros Martín is rendre tiszteletét teszi az Audi Arénában, ezért kedden éjjel tőle, a többszörösen is érintettől kértünk esélylatolgatást a magyar–spanyol rangadóra: „Mindkét csapat jó formában kézilabdázott, győzött, és ezzel továbbjutott, különösebben tehát nem kell már senkinek sem aggódnia. Két egészen eltérő stílus fog találkozni egymással, nagy kérdés, kinek az akarata, a taktikai elképzelése érvényesül majd. Biztos vagyok benne, hogy a nézők nagyon érdekes, színes mérkőzést fognak látni, amelynek az eredménye megtippelhetetlen.”

Mi azért annyit megkockáztatnánk, hogy céljaink eléréséhez ajánlott lenne pontot szerezni – vágyainkra gondolva pedig egyenesen kötelező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.