Csak a szokásos, infarktusos végjáték, döntetlennel

Tíz perc után mindent megadtunk volna érte, de utólag félsiker az oroszok elleni 29–29 az Eb-rajton.

Ch. Gáll András
2014. 12. 07. 22:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNO percről percre tudósított a mérkőzésről, kattintson a részletekért!

Reményeink szerint a magyar csapat éppen úgy a Győr, Debrecen, Budapest útvonalat járja majd be az idén, mint tíz évvel ezelőtt, a legutóbbi hazai kontinensviadalon, 2004-ben. Válogatottunk mindenesetre ismét Győrben kezdett, de már a vadonatúj Audi Arénában, méghozzá a mieinket mindig súlyos fizikai megpróbáltatásokra kényszerítő oroszok ellen. Akik sokáig megint úgy játszottak csapatunkkal, mint a medve a nyuszival; ráadásul az aránylag gyors medve a nem túl gyors nyuszival. 5–1-es, majd 13–8-as hátrányban nem nagyon látszott, miben bízhatnánk, de lányaink levetkőzték elfogódottságukat, bejátszásokkal, befutásokkal igyekeztek magyaros akciókat vezetni, és ezek eredményeként szünetre felzárkóztak 15–14-re.

Fordulás után Németh András szövetségi kapitány bevetette balkezes átlövőjét, Planétát, így Tomori visszakerülhetett eredeti helyére. Mindhárom kapusunk, sorrendben Herr, Kiss Éva és Bíró is belekóstol az Eb-be, utóbbi, világversenyes újonc létére több bravúrt is bemutatott. A csapat derekasan küzdött, reménytelen labdákért is vetődtek, fejest ugrottak játékosaink, és végül kétgólos magyar előnyről már az oroszok kapaszkodtak a döntetlenért. Amit – Tomori ajándék kiállításának is köszönhetően – végül 29–29-cel el is csíptek.

A meccs képéből adódtak a „nyertünk vagy vesztettünk egy pontot?\" típusú értékelések. Németh András szövetségi kapitány köztes álláspontra helyezkedett: „Nagyon gyengén, buta hibákkal kezdtünk, de sikerült felállnunk, az addig keveset játszók, az újak sok jót tudtak hozzátenni a teljesítményünkhöz. Nagyon tetszett, ahogy küzdöttünk, érezhető volt, hogy ennek a csapatnak ez az első tétmérkőzése. A végén nem tőlünk függő események alakították az eredményt.”

Németh természetesen az emberhátrányok sorára, no meg Tomori érthetetlen kiállítására gondolt, amit csapatkapitányunk így kommentált: „Alig értem hozzá az ellenfélhez, de megálltam, hogy nem reklamáltam. A meccs elején nagyon megfogott minket a hangulat, tutira akartunk menni, ebből lettek a sikertelen kényszerlövéseink. De felálltunk, semmi okunk keseregni.”

Az Eb-újonc kapusnak, Bíró Blankának sincs erre oka, mégis megjegyezte: „Persze, örülök, hogy védtem fontos labdákat, de még egyet kellett volna, a végén azt az ejtést.”

Planéta Szimonetta ugyancsak saját utolsó mozdulatát kárhoztatta, hiszen záró akciónkra nyolc másodperc maradt, neki kellett volna lőnie, ám nem tette, és erről így beszélt: „Nem tudom, miért, de passzoltam, pedig megbeszéltük, hogy lőnöm kell.”

Triscsuk Krisztina ugyan mind a hat büntetőjét bevágta, de ő sem a boldogságtól repesve mondta: „Természetesen két pontot akartunk szerezni, de ahogy kezdtünk, annak alapján az egy sem kevés.”

Hát még, ha kedden, a lengyelek elleni sikerrel három lesz belőle.

Magyarország–Oroszország 29–29 (14–15)
Győr, Audi Aréna, 4800 néző
játékvezetők: Brunovsky, Canda (szlovákok)

Magyar góllövők: Triscsuk 6/6, Kovacsics 5/2, Bódi 3, Tomori 3, Bulath 2, Planéta 2, Erdősi 2, Klivinyi 1, Szucsánszki 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, Szamoránsky 1

Orosz góllövők: Dmitrijeva 7, Szen 5, Kuznyecova 4, Bobrovniykova 3, Uszkova 2, Davigyenko 2/2, Punko 2/1, Makejeva 1, Blizsnova 1, Csernojvanyenko 1, Petrova 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.