Kudarcainkat idézzük, de a halálcsoport kizárt

Férfi pólóválogatottunk az első, a női a második kalapból várja a kazanyi világbajnokság sorsolását.

Ch. Gáll András
2015. 02. 11. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2013-ban, Barcelonában vb-győztes, így címvédő magyar férfiak természetesen az első, a nők a második kalapból várják a nyári oroszországi, kazanyi vb sorsolását. Benedek Tibor szövetségi kapitány előzetesen így elemezte a várható fejleményeket: „Az első igazán fontos információ majd az lesz, amikor megtudjuk, kikkel kerülhetünk egy ágra a csoportmérkőzések után. Ha nagyon erős lesz a négyesünk, akkor várhatóan könnyebb ellenfelet kapunk a kieséses szakasz elején. Talán ez lenne a legjobb forgatókönyv, de igazából nem lehet ezt sem kijelenteni.”

Sporttörténelmi példák mindkét kimenetre akadnak. Legfájdalmasabb vb-kudarcunk – 1986, Madrid, 9. helyezés – oka például, hogy csapatunk az olaszokkal és a spanyolokkal is egy kvartettbe került, előbbiektől 9-8-ra, utóbbiaktól 7-5-re kikapott, és mivel akkoriban a másodikok a harmadikokkal nem játszottak keresztbe, klasszisoktól hemzsegő együttesünk az alsóházba süllyedt.

Frissebb, de szintén nem túl szívderítő emlék a 2009-es római vb. Ekkor habkönnyű csoport jutott fiainknak, akik el is kalapálták Kanadát, Németországot és a Dél-Afrikai Köztársaságot is, így egyből a legjobb nyolcba léptek, ahol az ágrajz alapján a C csoport másodikja várt rájuk. Méghozzá a szerbek, mert elszórakozták a spanyolok elleni meccsüket, a magyarok ellen bezzeg szokásos formájukat hozták, így válogatottunknak be kellett érnie az ötödik hellyel.

Most erős és kirívóan gyenge csoportba is oszthatják válogatottunkat, a kiemelés rendje ugyanis a következő, 1. kalap: Szerbia, Magyarország, Horvátország, Egyesült Államok; 2. kalap: Ausztrália, Kazahsztán, Kanada, Olaszország; 3. kalap: Brazília, Montenegró, Görögország, + ismeretlen ázsiai csapat; 4. kalap: Dél-Afrika, Japán, Kína, Oroszország. Azaz éppen úgy összejöhet a magyar–kazah–brazil–japán négyes, mint a magyar–olasz–montenegrói–orosz. A továbbjutás persze mindenhonnan kötelező, és az érdemi kérdések úgyis a keresztbe játszáskor dőlnek el.

A nőknél a következő a kiemelés, 1. kalap: Egyesült Államok, Ausztrália, Spanyolország, Kína; 2. kalap: Magyarország, Olaszország, Kanada, Hollandia; 3. kalap: Brazília, Oroszország, Görögország, Új-Zéland; 4. kalap: Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Franciaország. Merész András kapitány a szövetség honlapján így számolt be várakozásairól: „Nincs kívánságlistám, nagyon nem is lehet. Csak annyi biztosat tudunk, hogy az olaszokkal, a kanadaiakkal és a hollandokkal nem kerülhetünk össze. Érdekesség, hogy a harmadik kalapban két erős és két gyengébb válogatott van. Ez azt jelenti, hogy lehet két olyan csoport, ahol három erős válogatott szerepel. Ha ilyenbe kerülünk, nagyobb eséllyel kapunk a kieséses szakaszban gyengébb csapatot, igaz, az is előfordulhat, hogy a másik három erősből kapunk valakit. Feltéve, ha nem nyerjük meg a csoportot, ami azonnali nyolc közé jutást jelentene. A lényeg persze az, hogy van tíz erős csapat, és vannak olyan válogatottak, például Japán, Kazahsztán vagy a Bíró Attila által edzett Új-Zéland, akiket nem szabad lebecsülni. Még egy biztos dolgot tudunk: nagyon fontosak lesznek a csoportmeccsek.”

Mindehhez már csak azt a régi igazságot tehetjük hozzá, hogy igazán erős csapat számára nem létezik végletesen kedvezőtlen sorsolás, mint ahogyan a gyenge számára sincs roppant kedvező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.