Rekordok nélkül, távol a nagy ugrásoktól

Július 7-én kedden 30 éves Szalma László 830 centis távolugrórekordja. A többi ugrószám sem fejlődik.

Arday Attila
2015. 07. 06. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai negyedik, fedettpályás-Európa-bajnok Szalma László 1985. július 7-én Budapesten repült 830 centiméterre távolban. Jól tudjuk, más világ volt. Akár harmincezer néző is kiment a Népstadionba, a Budapest Nagydíjra, és többek között Szalmával kezdődött az a korszak, amikor a távolugráshoz ütemes tapsot kértek és kaptak a versenyzők.

Az ugró szakág viszont hosszú évek óta a magyar atlétika egyik gyenge pontja: magasban Boros László 228-as országos csúcsa július 6-án hétfőn ünnepli a tizedik évfordulóját, hiszen 2005-ben született, de ezzel nagyon fiatalnak számít a honi rekordok között. Bagyula István 592-es rúdugrócsúcsa vasárnap, július 5-én lett huszonnégy éves (1991-ben Linzben érte el), hármasban a legjobb hazai eredményt Czingler Zsolt még 1998-ban ugrotta 17.24-gyel.

A hölgyeknél annyival jobb a helyzet, hogy Győrffy Dóra kétméteres magasugrócsúcsa 2001-es születésű, Molnár Krisztina 455-ös rúdugrórekordja 2006-os évjárat, Vaszi Tünde szintén 2001-ben repült 686 centiig távolban, Bálint Zita 1996-ban jutott 14 méterig hármasban.

A július 7-i Gyulai-emlékversenyen Székesfehérváron külföldi klasszisok sokaságát látjuk majd az ugrószámokban, de egyetlen versenyképes magyarnak sem szurkolhatunk ebben a műfajban. Szalma számában, férfi távolban például nyolcméteres ugrónk sincs évek óta.

A nagyobb ugrásokért többek között Szabó Dezső, az Eb-ezüstérmes tízpróbázó is évek óta küzd, másfél éve pedig Magyarországon dolgozik az orosz Borisz Volkov, a rúdugró olimpiai bajnok Makszim Taraszov egykori edzője. De a változásért mindenekelőtt atlétákra is szükségük lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.