Valósabb kép a budapesti olimpia rendezéséről

Számok és kockázatok a teljes megvalósíthatósági tanulmányban.

MNO
2015. 07. 22. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság megszerezte a 2024-es budapesti olimpiai pályázat teljes, 1375 oldalas megvalósíthatósági tanulmányát, amit azért kívánt titokban tartani a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), hogy ne juttassák előnyhöz a rendezésre szintén bejelentkező riválisokat – írta az újság szerdai számában. A tanulmány szerint kockázati tényező egyebek között a magyar gazdaság kis mérete, és az, hogy nagyon sok infrastrukturális beruházás kellene az olimpia megrendezéséhez. A nehézségek közé sorolják, hogy a várható vetélytársak, Boston, Párizs, Hamburg, Róma lobbiereje jócskán meghaladja a magyar fővárosét.

A veszélyforrások között említi a tanulmány a társadalmi támogatottság esetleges hiányát vagy menet közbeni megváltozását is, de a lap hozzáteszi, hogy az Ipsos idén februári felmérése szerint a lakosság 60 százaléka pártolná a pályázatot. A tanulmány ugyanakkor nem említi súlyuknak megfelelően a korrupciós kockázatokat – jegyzi meg a Népszabadság, maliciózusan hozzátéve, hogy ugyanakkor a sikerkritériumok között említi az átláthatóságot, miközben az 1375 oldalas tanulmányt is titkolni igyekeztek. A cikkben olvasható, hogy az egyes olimpiai létesítmények tervezése és kivitelezése milyen kérdéseket vet fel, s az is, hogy a budapesti közlekedési hálózat fejlesztésére legalább 600-700 milliárd forintot kellene költeni.

A lap szerint ha elfogadjuk, hogy a beruházások nagy része nem függ az olimpiától, akkor a megrendezés nettó költsége 774 milliárd forint lenne, ami tizenegy éven át évi hétezer forintba kerülne fejenként

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.