Tisztátalan meccs, kifakadt a válogatott kapitánya

Az 58 kilogrammban szereplő Sastin Marianna nem tudta felborítani a papírformát és kikapott a japánok háromszoros olimpiai bajnokától, Icso Kaoritól, majd a vigaszágon is kikapott, így nincs meg a kvóta.

MTI
2015. 09. 11. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2013-as világbajnok Sastin egy könnyebb és egy nehezebb győzelemmel került a nyolc közé, ahol minden igyekezete ellenére sem tudott ellenállni a sportág egyik legendájának.

A meccsen a három ötkarikás bajnoki címe mellett eddig kilenc világbajnoki aranyérmet is begyűjtött Icso gyorsan megmutatta, hogy miért ő a legjobb hosszú évek óta, és néhány másodperc után már villámgyorsan kapta el Sastin lábát, aki nem tudta megakadályozni a mögé kerülést (0-2). Ekkor még Icso nem tudta megpörgetni ellenfelét, a menet hajrájához közeledve azonban egy újabb mintaszerű lábfelszedés és mögé kerülés után kétszer is átforgatta a magyart, így a menet végén 8-0-ra vezetett.

A szünet után nem tartott sokáig a meccs, Icso újabb mögé kerülése ugyanis már a technikai tust jelentő 10-0-t jelentette.

Sastint a vigaszágon a török Elif Yesilirmak várta, aki az egész mérkőzésen rendkívül tisztátalanul birkózott, folyamatosan tépte-törte a magyar világbajnok haját, arcát, ujjait; amit csak ért, a szőnyegbíró viszont érthetetlen módon mindössze egyszer intette meg a hat perc alatt. Sastin ettől függetlenül nem nagyon tudott vele mit kezdeni, nem jöttek tőle a várva-várt akciók – míg a töröknek kétszer is sikerült mögé kerülnie –, így végül 5:2-es vereséget szenvedett, ami azért különösen fájó, mert ha sikerült volna győznie, meglett volna az olimpiai kvóta, és bronzéremért birkózhatott volna.

Az NSO azt írja, hogy Sastin kiesése után Wöller Ákos, a nők szövetségi kapitánya rendkívül felzaklatottan nyilatkozott: „Én ilyet még nem láttam, hogy egy olyan birkózót, aki hússzor nyúl bele a másik szemébe, harmincszor az arcába, és egyfolytában a hajába kapaszkodik, töri az ujját, lefojt; nem büntetnek semmilyen módon, csupán egyszer megintik. A törököt konkrétan le kellett volna léptetni, erre fel nem történt semmi. Ki kell mondani: itt tart a magyar sportdiplomácia, hogy egy ilyet bármikor meg lehet csinálni egy magyar világbajnok ellen. A sorsolások folyamatosan el vannak csalva – nonszensz az, hogy a világ három legjobb ötvennyolc kilós birkózója egy ágon volt, miközben a másikon olyanok szereztek kvótát, akiket Mariann egész évben röhögve elvert...”

Eredmények:
szabadfogás 65 kg, világbajnok:
Frank Marquez (Olaszország)
2. Ihtyijor Navruzov (Üzbegisztán)
3. Szejedahmad Szejedmahmud Mohammadipahnehkolaei (Irán) és
Szoszlan Ramonov (Oroszország)
Lukács Norbert a selejtezőben kiesett

a döntőben:
Marquez–Navruzov 4-3

nők, 55 kg, világbajnok:
Helen Louise Maroulis (Egyesült Államok)
2. Irina Ologonova (Oroszország)
3. Tatyjana Kit (Ukrajna) és
Evelina Nikolova (Bulgária)

a döntőben:
Marqulis–Ologonova 11-0 – technikai tus

nők, 58 kg, világbajnok:
Icso Kaori (Japán)
2. Petra Maarit Olli (Finnország)
3. Julija Ratkevics (Azerbajdzsán) és
Elif Jale Yesilirmak (Törökország)
Sastin Marianna a vigaszágon kiesett

a döntőben:
Icso–Olli 10-0 – technikai tus

nők, 63 kg, világbajnok:
Battsetseg Soronzonbold (Mongólia)
2. Kavaj Riszako (Japán)
3. Tajbe Juszejn (Bulgária) és
Julija Osztapcsuk (Ukrajna)
Sleisz Gabriella a vigaszágon kiesett

a döntőben:
Soronzonbold–Kavaj – tus

nők, 75 kg, világbajnok:
Adeline Maria Gray (Egyesült Államok)
2. Csian Csou (Kína)
3. Vaszilisza Marzaljuk (Fehéroroszország) és
Epp Mae (Észtország)
Németh Zsanett a 32 között kiesett

a döntőben:
Gray–Csian 13-2 – technikai tus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.