„Persze hogy érdemes erről álmodni”

Az amerikai csapattal készülő Gyarmati Panka szerint a kemény munka mindig kifizetődik.

Lipiczky Ágnes
2016. 01. 29. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyot fordult önnel a világ?
– Bizonyos szempontból igen, a másik oldalról pedig nem – mondja Gyarmati Panka. – Az emberek felkapták a fejüket a sikeremre, kezdenek megismerni, ami eléggé nagy változás. De az életem valójában ugyanaz maradt, főleg, hogy itt kint ez „csak” egy verseny volt, és megy minden tovább. Persze, ezzel a sikerrel régi álmom vált valóra, edzés közben meg is fordult a fejemben, hogy a sok negyedik hely után jöhetne végre egy dobogó. Ám arra gondolni sem mertem, hogy nyerhetek.

A győztes futam

– Ez a siker annak köszönhető esetleg, hogy új csapattal készül?
– Ebben a szezonban már nem az osztrákokkal edzek, egy amerikai csapathoz szegődtem. Coloradóban van a főhadiszállásunk, Kirk’s Camp a neve. Három edző dolgozik a táborban, de én főleg Ian Kirkkel készülök. Húsz rider van ebben a csapatban, többségében amerikai versenyzők, akik nagyon jó fejek.

– Az amerikai élet, a sportág sajátosságai alapján felvetődik az emberben, hogy pénzben miként lehet kifejezni ezt a sikert? Mennyit áldoz arra, hogy snowboardozhasson?
– A költségekről nem tudok és nem is szeretnék beszélni. A Világkupákra a Magyar Snowboard Szövetség segítségével jutok el, a szervezet finanszírozza az edzőmet is. A többit azonban nagyjából nekem kell állnom.

– Egy mai magyar kislánynak érdemes ábrándoznia egy ilyen pályafutásról?
– Persze hogy érdemes erről álmodni, és nemcsak álmodni, hanem tenni is érte. Nekem nagyon keményen meg kellett dolgoznom ezért a sikerért, de nem volt hiábavaló, egyszer minden kemény munka kifizetődik. Örülök, hogy bebizonyíthattam, hogy a havas sportokban is elérhetjük azt, amit megálmodunk magunknak.

– A sikerének köszönhetően a Nemzetközi Síszövetség a hét emberének választotta, és hosszabb összeállítást közölt az eddigi pályafutásáról.
– Nagyon jó érzés, hogy nemzetközileg is elismernek. Jó volt visszaolvasni az elmúlt évek történéseit, a küzdelmeket, a tavalyi sérülésemet, és érzékelni, hogy milyen nehéz időszak után álltam fel. Kitartottam és ez meghozta az eredményt. Talán ez is fogta meg a síszövetséget, hiszen az én sztorim nem egyszerű sikertörténet.

– A világkupa-győzelem után milyen jövőképet vázolt fel magának?
– Először is szeretném sérülés nélkül áthidalni ezt a szezont, hiszen ez a legfontosabb. Most úgy érzem, elértem azt, amit szerettem volna, sőt annál sokkal többet, innentől már csak élveznem kell a versenyzést. Nagyon bevált az amerikai edzés, a segítségükkel sokat fejlődhetek. Viszont nem akarom elbízni magam, mert ez az eredmény nem jelenti azt, hogy innentől én folyamatosan a topon leszek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.