A világ legjobbjai oktatták a magyarokat a Tüskében

Az orosz ligában erősödő finnek megmutatták nekünk, mi a világszínvonal.

Gabay Balázs
2017. 04. 07. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anssi Salmela mindent eldöntő ráadásbeli góljával a New Jersey Devils nyerte a New York Islanders elleni meccset. 2011-et írtunk, a finn csillag abban az idényben első találatát szerezte, de milyen fontosat. Abban az évben Salmela a finn hoki történetének második világbajnoki aranyát ünnepelte a szlovákiai vb-n az elitcsoportban. Hogy miért fontos ez nekünk, magyaroknak? Mert péntek este a klasszis, aki egyébként Galló Vilmos csapattársa jelenleg a Linköpingben, és társai a telt házas Tüskecsarnokban léptek pályára, hogy a magyar jégkorong kilencvenedik évfordulóját ünnepelve segítsék a felkészülésünket az április végi, kijevi divízió I-es vb-re.

Hétfőn a svédek ellen 4-0-ra veszítettünk, de mint Rich Chernomaz szövetségi kapitány jelezte, az eredmény teljesen másodlagos volt. Ő tegnap családi okok miatt hiányzott a kispadról, segítője, Majoross Gergely, a magyar bajnok MAC trénere vezette a csapatot.

A túloldalon még úgy is világklasszisok sora ült, hogy az NHL-es játékosok távol maradtak. Kis túlzással vb-aranya vagy -ezüstje mindegyiküknek volt, ami nem csoda: az elmúlt három világbajnokságon kétszer is másodikok lettek. Tavaly Szentpéterváron mi is ott voltunk, és alaposan megizzasztottuk őket. Harminchat percen át őriztük kapunkat a góltól, Vay Ádám ezen a meccsen adta el magát az Egyesült Államokba. A vége 3-0 lett oda. Nem úgy, mint az első hivatalos finn–magyaron 2009-ben, ahol büntetőkkel 4-3-ra győztünk.

Tegnap bemutatkozhatott a magyar válogatottban a kanadainak született Dansereau Keegan, aki, ha a hivatali gépezet jól teljesít, Kijevben már ott lehet honosítottként.

A zömmel az orosz KHL-ben játszó finnek őrült tempóban kezdtek, tíz perc után végre mi is teszteltük Säterit, de tiszta lövőhelyzetünk még emberelőnyben sem igazán alakult ki. Szemfüles góllal vezettek a vendégek, miközben Hetényinek több nagy védése is volt. Lajunen majdnem a semleges harmad vonaláról lőtt irgalmatlan nagy gólt. Majd tíz másodperce sem voltunk hátrányban, egy kipattanót bekapart Palola. Sebességben, reakcióidőben nagy volt a különbség a csapatok között, de ezen senki sem lepődött meg a csarnokban, mindenki a magyar gólra várt.

Virtanen a Kígyó térről szerezte a negyediket, az egyik finn beállt Hetényi elé, nem láthatta a kapus a korongot. Ahogy Aaltonen lövésénél sem igen, a fehérvári hálóőr mamutjai között csúszott a kapuba a pakk. Amint bejött Rajna és Metsola, hatalmas kavarodás végén ütöttünk tíz centiről kapuvasat – az igazat megvallva egy finn botjáról csorgott le a korong. A harmad végén Palola duplázott. 

Amikor a finn tornyot, Anttilát kiszórták, felsejlett a remény, hogy az újabb emberelőnyből betalálhatunk. Szokták mondani, hogy felrobban a csarnok, most csak a plexi repedt meg Bartalis István gólja után. Egy emberként ugrott talpra mindenki, aztán a videobíró is hitelesítette a gólunkat – valóban örömteli esemény volt, nem sűrűn találunk be Finnország kapujába. Juntilla is kiállt két percre, aztán mégis majdnem Ojamaki ütött gólt egyéni akcióból, mi csak lehetőségig jutottunk. Amikor Sallinen a derékmagasságban kapott passzt szelídítette meg bottal, és vezette rá Rajnára, sokaknak leesett az álla. Igen, ezek voltak a finnek, akiket, ne felejtsük, tavaly csupán Kanada tudott megállítani a világbajnoki döntőben, az A csoportban. Itt mi ma azért küzdöttünk, hogy a kijevi vb után mi is oda tartozzunk – újra. Erre is jó volt ez az 1-6-os meccs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.