Két szelet torta után a harmadik is befalva, majd vigaszágat érő vereség

Csoknyai László révén végre lesz magyar a délutáni programban a budapesti dzsúdó-vb-n. Ungvári Attila kiesett.

Radványi Benedek
2017. 08. 31. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy a budapesti cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján a férfiak 81 kilomgrammos kategóriájában Csoknyai László és Ungvári Attila is sikerrel vette az első kört, Csoknyai nyert még két meccset, majd kikapott, Ungvári pedig egy győzelem után vereséget szenvedett, s kiesett.

Csoknyai László a legjobb 16 közé kerülésért a Costa Rica-i David Guillen Vargas ellen mérkőzött, s küzdelmük nem tartott sokáig: fél perc után megpörgette, leszorította, s két másodperc híján ippont ért el. Ám alig telt el újabb fél perc, jött az újabb leszorítás, s ekkor már 20 másodpercig lent tartotta ellenfelét az Atomerőmű SE sportolója, így meglett az ippon, amivel a győzelem is.

„Amikor először kijött belőle, akkor éreztem, hogy másodszorra már nehezebb lesz neki, úgyhogy úgy voltam vele, megpróbálom még egyszer” – mondta az interjúzónában, majd a magyar közönség segítsége kapcsán így fogalmazott:

„Nem akarom az egész tortát egyszerre befalni, de örülök, hogy két szelet már megvan.”

A harmadik szeletet a cseh Ivan Petr testesítette meg. Ő sem akadt a torkán, szűk egy perc után egy gyönyörű dobás után vazarival vezetett, aztán ellenfele hiába „kalimpált” a hosszú lábával, megtartotta ezt az eredményt. Először tombolt állva a publikum, még a holnap-holnapután szereplő magyar dzsúdósok is önfeledten tapsoltak annak, hogy egy magyar már biztosan lesz a délután négykor kezdődő programban. Ráadásul Csoknyainak először sikerült a legjobb nyolc közé jutnia világbajnokságon.

Az elődöntőbe azonban nem sikerült továbblépnie, egy utolsó másodperces vazarival kapott ki a német Alexander Wieczerzaktól. Délután négytől a vigaszágon folytathatja, tehát még meglehet a bronzérem.

A másik magyar, Ungvári Attila előbb egy utolsó másodpercben elért vazarival nyert 1-0-ra a 21 éves amerikai Jack Hatton ellen, majd az olasz Matteo Marconcini következett a negyeddöntőbe jutásért. A vége 2-0 lett oda, állítása szerint a találkozó az elején ment el.

„Sokkal jobban éreztem magam, mint az első két meccsen, jól ment a mozgás, amiket előzetesen megbeszéltünk, azt megcsináltam. Nem is tudom, hogy fogalmazzak, ráült a srác a lábamra az elején, nem tudtam ebből kilépni, s ezért dőltem az oldalamra egy vazari értékű dobásra. A végén próbáltam kockáztatni, de igazából ekkor már mindegy volt, hogy eggyel vagy kettővel kapok ki.”

Ungvári Attila olyat is mondott, hogy szégyelli magát azért, mert ilyen napot produkált. „Nem ezért jöttem.

Nem mozgott úgy a lábam, nem voltam olyan játékos, mint ami jellemző rám. Sokkal többre vagyok képes.”

Olasz ellenfele egyébként aztán a következő meccsén ipponnal jutott be az elődöntőbe.

Csoknyai László az üzbég Davlat Bobonovval küzd meg délután négykor a vigaszágon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.