időjárás 6°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Különös szokást kezd kialakítani a US Open bajnoka

Koczó Dávid
2021.09.24. 20:15 2021.09.24. 20:21
Különös szokást kezd kialakítani a US Open bajnoka

A női tenisz sok váratlan eredményt hozott az elmúlt években, de az idei US Open minden korábbi meglepetést felülmúlt. A kínai és román felmenőkkel rendelkező, de brit színekben versenyző, tizennyolc éves Emma Raducanu a selejtezőből indulva nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot, tíz meccse során pedig még játszmát sem veszített.

Raducanu a hihetetlen menetelésnek köszönhetően a 150. helyről a 22. pozícióba ugrott fel a világranglistán, mégsem gondolja úgy, hogy megtalálta a siker receptjét. A teniszező ugyanis úgy döntött, nem folytatja a közös munkát edzőjével, Andrew Richardsonnal.

A bejelentés több szempontból is meglepő. Karrierje legnagyobb sikere után ritkán hoz meg ilyen döntést sportoló, ráadásul Richardson Raducanu gyermekkori edzője volt, azaz régóta ismeri a teniszezőt. A közös munka legújabb fejezete viszont mindössze két hónapja, a wimbledoni tenisztorna után kezdődött. Raducanu a Grand Slam-bemutatkozásán a negyedik fordulóba jutott, mégis úgy döntött, hogy nem folytatja a közös munkát Andy Murray apósával, Nigel Searsszel.

Érdekes a tendencia, Raducanu aligha tarthatja teljes pályafutása során, hogy minden Grand Slam-tornának új edzővel vág neki. Mostani döntését azzal indokolta, hogy olyan szakemberre van szüksége, aki komoly tapasztalattal rendelkezik a női profi mezőnyben.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a US Open-sikerben mekkora szerepe volt Richardsonnak, mindenesetre a női tenisz rajongói számára aggasztó jel lehet a variálás: az elmúlt években több váratlanul feltűnt játékos tűnt el hasonlóan hamar a WTA-középmezőnyben.

Raducanu várhatóan a tavaszról őszre halasztott Indian Wells-i tornán szerepel legközelebb, ahol meghökkentő módon akár selejtezőre is kényszerülhet, ugyanis a nevezéskor még a US Open előtti ranglistapontszámát vették figyelembe. Várhatóan azonban uralkodó Grand Slam-bajnokként megkapja majd a főtáblára a szabadkártyát a verseny szervezőitől.

(A borítóképen: Emma Raducanu a US Openen. Fotó: EPA/John G. Mabanglo)