Különös szokást kezd kialakítani a US Open bajnoka

Hiába a valószínűtlen siker, Emma Raducanu megvált edzőjétől, és akár újra selejtezni kényszerülhet.

2021. 09. 24. 20:15
USA TENNIS US OPEN 2021
epaselect epa09462761 Emma Raducanu of Great Britain reacts after defeating Lelyah Fernandez of Canada to win the women's final match on the thirteenth day of the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 11 September 2021. The US Open runs from 30 August through 12 September. EPA/JOHN G. MABANGLO Fotó: EPA/JOHN G. MABANGLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női tenisz sok váratlan eredményt hozott az elmúlt években, de az idei US Open minden korábbi meglepetést felülmúlt. A kínai és román felmenőkkel rendelkező, de brit színekben versenyző, tizennyolc éves Emma Raducanu a selejtezőből indulva nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot, tíz meccse során pedig még játszmát sem veszített.

Raducanu a hihetetlen menetelésnek köszönhetően a 150. helyről a 22. pozícióba ugrott fel a világranglistán, mégsem gondolja úgy, hogy megtalálta a siker receptjét. A teniszező ugyanis úgy döntött, nem folytatja a közös munkát edzőjével, Andrew Richardsonnal.

A bejelentés több szempontból is meglepő. Karrierje legnagyobb sikere után ritkán hoz meg ilyen döntést sportoló, ráadásul Richardson Raducanu gyermekkori edzője volt, azaz régóta ismeri a teniszezőt. A közös munka legújabb fejezete viszont mindössze két hónapja, a wimbledoni tenisztorna után kezdődött. Raducanu a Grand Slam-bemutatkozásán a negyedik fordulóba jutott, mégis úgy döntött, hogy nem folytatja a közös munkát Andy Murray apósával, Nigel Searsszel.

Érdekes a tendencia, Raducanu aligha tarthatja teljes pályafutása során, hogy minden Grand Slam-tornának új edzővel vág neki. Mostani döntését azzal indokolta, hogy olyan szakemberre van szüksége, aki komoly tapasztalattal rendelkezik a női profi mezőnyben.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a US Open-sikerben mekkora szerepe volt Richardsonnak, mindenesetre a női tenisz rajongói számára aggasztó jel lehet a variálás: az elmúlt években több váratlanul feltűnt játékos tűnt el hasonlóan hamar a WTA-középmezőnyben.

Raducanu várhatóan a tavaszról őszre halasztott Indian Wells-i tornán szerepel legközelebb, ahol meghökkentő módon akár selejtezőre is kényszerülhet, ugyanis a nevezéskor még a US Open előtti ranglistapontszámát vették figyelembe. Várhatóan azonban uralkodó Grand Slam-bajnokként megkapja majd a főtáblára a szabadkártyát a verseny szervezőitől.

(A borítóképen: Emma Raducanu a US Openen. Fotó: EPA/John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.