A garázsajtónak is sokat köszönhet a US Open újdonsült bajnoka

Női egyesben több mint négy évtizede vágyakoztak a britek Grand Slam-sikerre, de szombat este a US Openen megtört a jég, már a jövő világelsőjének kiáltották ki a legújabb csillagukat. Emma Raducanu győzelme azonban nemcsak a szigetországiak szemében váltott ki elismerést, hanem megrengette az egész teniszvilágot, hiszen a 18 éves tini a selejtezőből indulva jutott el a csúcsra, erre korábban senki sem volt képes. Pedig a román és kínai gyökerekkel bíró Raducanu a tenisz helyett akár a motorsportot is választhatta volna, kiskorától kezdve ugyanis a száguldás szerelmese is. Végül a tenisz mellett döntött, ezt már ma aligha bánja.

2021. 09. 12. 15:10
USA TENNIS US OPEN 2021
epa09462798 Emma Raducanu of Great Britain celebrates with the championship trophy after defeating Lelyah Fernandez of Canada to win the women's final match on the thirteenth day of the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 11 September 2021. The US Open runs from 30 August through 12 September. EPA/JOHN G. MABANGLO Fotó: JOHN G. MABANGLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női tenisznek Serena Williamsen kívül az elmúlt évtizedben nem volt állandó uralkodója, éppen ezért minden egyes Grand Slam-torna előtt megjósolhatatlannak tűnik, hogy melyik két induló „üti be magát” a döntőbe. Ennek ellenére nem kis meglepetést jelentett, hogy egy kevéssé ismert duó, a világranglista 73. helyén álló, 19 éves Leylah Fernandez és a tabellán 150. helyezett, 18 éves Emma Raducanu vívott meg a legfőbb trófeáért a US Openen. 

Ráadásul egyikük sem érdemtelenül került be a fináléba, előbbi többek között Elina Svitolinát és Arina Szabalenkát, utóbbi pedig az olimpiai bajnok Belinda Bencicet és Maria Sakkarit múlta felül az útja során. Ilyen előzmények után a döntőben sem remegett meg a két tini, jó színvonalú játékot produkáltak, és végül Raducanu magabiztosan, 6:4, 6:3-ra diadalmaskodva, szettveszteség nélkül húzta be a tornagyőzelmet. A kanadai Fernandez könnyek között dolgozta fel a vereséget, míg brit ellenfele fülig érő mosollyal vallotta be, egy álma vált valóra a New York-i sikerével.

– Ez egy valóra vált álom számomra. A legnagyobb győzelem az, hogy sikerült minden mást elhessegetnem, és csak a játéktervemre gondolnom. Csak arra összpontosítottam, hogy mit akarok véghezvinni a meccsen. Csak az érdekelt, hogy mi zajlik a pályán. Minden külső tényezőt kizártam, és csak a feladatomra koncentráltam – lelkendezett Raducanu, aki  az Egyesült Államokban mindössze pályafutása második Grand Slam-tornáján indult. – Már Wimbledon is hihetetlen élmény volt, hiszen a negyedik fordulóba jutottam, és a második héten is pályára léphettem. Azt hittem, nagy eredményt értem el, de továbbra is éhes voltam a sikerre. Fogalmam sincs, mit fogok csinálni holnap, de valószínűleg csak megpróbálom felfogni, ami történt. 

Fotó: EPA/John G. Mabanglo

Nemcsak Raducanunak emlékezetes ez a siker, Nagy-Britannia számára is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen 1977 óta először nyert szigetországi teniszező Grand Slam-torna női egyesben (akkor Wimbledonban Virginia Wade győzött). Éppen ezért hosszú volt a gratulálók sora is, többek között II. Erzsébet királynő és Boris Johnson miniszterelnök is méltatta a fiatal tehetséget. Így tett a ciprusi Márkosz Pagdatísz is, aki szerint új csillag jelent meg a sportág égboltján. A világranglista egykori 8. helyezettjét a remek teljesítménye mellett Raducanu hozzáállása is lenyűgözte.

– Hallottam már róla korábban is, de amikor láttam őt játszani Wimbledonban, akkor éreztem, hogy egy csillag született. Ez egy elképesztő történet, a játékáról viszont nem kell sokat beszélni. Mindent jól csinál, bár ebben a korban még természetesen sok lehetősége van a fejlődésre. A legcsodálatosabb dolog vele kapcsolatban mégsem ez, hanem a személyisége, a mosolya és az, ahogy élvezte az egész tornát. Még engem is inspirál, ha őt nézem. Remek látni, hogy valaki szereti a sportágat, mosolyog és játszik. Felszabadult. Hosszú-hosszú ideje nem láttunk hasonló embert a pályán – vélekedett Pagdatísz.

Raducanu sikerére a britek mellett egy sor nemzet büszke lehet, hiszen az újdonsült Grand Slam-győztes román apa és kínai anya gyermekeként Kanadában jött a világra. Kétéves volt, amikor a családjával Londonba költözött, de Emma ragaszkodik a gyökereihez, így beszéli a mandarin nyelvet, és évente többször ellátogat Bukarestbe, hogy élvezze a nagymamája főztjét.

A labdán és a román konyhán kívül Raducanu a motorsport bűvöletében nőtt fel. Öt- és nyolcéves kora között gokartozott, majd kilencévesen a motokrossz is felkerült a palettára. Profi teniszkarrierje miatt fájó szívvel ugyan, de ezen sportágakat már csak hobbiszinten űzi, emellett a Formula–1-et is lelkesen követi.

Napjainkban már aligha bánja, hogy a száguldozás helyett a teniszpálya mellett döntött. S bár már nem olyan közeli a kapcsolatuk, mint gyermekkorában, a garázs Grand Slam-győzelméhez így is alaposan hozzájárult, ugyanis amikor a koronavírus megjelenése miatt leállt a sportélet a szigetországban, Raducanu edzés gyanánt otthonában a garázsajtó ellen játszott parázs mérkőzéseket. Mit mondjunk, megérte, hiszen a wimbledoni szabadkártyás indulása óta hatalmasat fordult vele a világ. Három hónap alatt a világranglista 338. helyéről eljutott odáig, hogy New York királynőjének mondhatja magát. 

US Open, női egyes döntő: Raducanu (brit)–Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3.

Könnyekkel búcsúzott, de élvezte az utat

– A legfontosabb lecke, amit megtanultam, hogy hogyan épüljek fel sok egymást követő nagy győzelem után – nyilatkozta a döntő vesztese, Leylah Fernandez. – Mindegyik után annyira izgatott voltam, annyira boldog. Csak vissza akartam menni a pályára és újra játszani. Nagyon szerencsés vagyok, hogy egy nagyszerű csapat áll mögöttem, akik azt mondják, nyugodjak meg, élvezzem ki a győzelmet és a következő nap menjek vissza dolgozni. Örülök, hogy lehetőségem nyílt megtanulni, hogyan szedjem össze magam az ilyen pillanatokban.

A borítóképen: Emma Raducanu a US Open női egyesének megnyerése után. Fotó: EPA/John G. Mabanglo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.