A kevésbé fáradt tini írt történelmet a US Openen

Két hónappal ezelőtt még nem volt a legjobb 300 között a világranglistán a US Open női egyesének győztese, a brit Emma Raducanu. A 18 éves teniszező két szettben 6:4, 6:3-ra győzött a kanadai Leylah Fernandez ellen.

Magyar Nemzet
2021. 09. 12. 0:17
USA TENNIS US OPEN 2021
Emma Raducanu megnyerte karrierje első Grand Slam-döntőjét Fotó: JOHN G. MABANGLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két tinédzser, a 18 éves brit Emma Raducanu és a nála kélt hónappal idősebb kanadai Leylah Fernandez játszotta a US Open női egyes döntőjét. Raducanu a torna történetében az egyetlen, aki szettveszteség nélkül jutott el a fináléba, Fernandez a harmadik fordulótól kezdve mindegyik mérkőzését döntő játszmában nyerte meg, és mindegyiket top 20-as játékossal szemben. 1999 óta ez az első – összességében a harmadik – US Open-döntő, amelyet két tinédzserkorú játékos vív, akkor a 17 éves Serena Williams és a 18 esztendős Martina Hingis játszott egymással. A brit versenyző szettveszteség nélkül 7 óra 42 percet töltött a pályán a döntőig vezető úton, a kanadai öt órával többet játszott, amíg eljutott a fináléba.
Raducanu kezdte jobban a döntőt, a saját szervajátéka után egy maratoni, tíz percbe torkolló játék után elvette az ellenfele szerváját. Fernandez azonban határozottan összeszedte magát, 0:2-ről kiegyenlített. Minden kezdődhetett tehát elölről 2:2-nél.

Fotó: Justin Lane

A román édesapa és kínai édesanya gyermeke, Raducanu tűnt feszültebbnek ellenfelénél, Fernandez kicsit hamarabb engedte el magát, a kanadai apa és filippínó anya gyermeke ezt ekkor nem tudta kihasználni. Sőt, 5:4-nél Raducanunak volt két brék-, egyben játszmalabdája. Mindkettőt hárította Fernandez, majd érkezett egy harmadik, sőt egy negyedik lehetőség is, végül ez utóbbit tudta értékesíteni a brit versenyző. Kereken hatvan percig tartott az első játszma.

Fotó: John G. Mabanglo

Érdekesen indult a második szett: Raducanu simán hozta a saját adogatását, majd 0-40-e volt fogadóként, de nem tudott élni az eséllyel. Sőt, adogatóként ő került bajba, de Fernandez sem tündökölt a bréklabdák kihasználásában. Végül nagy nehezen elvette ellenfele szerváját, de mint az első játszmában, ennek most sem volt különösebb jelentősége. Raducanu azonnal visszajött, 2:2-re alakítva az állást.
Jött az újabb fordulat: a brit 3:2-es vezetésénél vette el Fernandez szerváját, és pillanatok alatt 5:2-re húzott el a második szettben. Karnyújtásnyira került a tornagyőzelem, Raducanu 5:3-nál szerválhatott a tornagyőzelemért. 30:40-nél Raducanu ápolási szünetet kért, mert egy labdamenet során megcsúszott és véresre horzsolta a bokáját.
Az ápolási szünet után Fernandez újabb bréklabdáját kellett hárítania Raducanunak, majd meccslabda következett, és ő ezt stílszerűen egy ásszal fejezte be a meccset.
Ő a US Open történetének első olyan bajnoka, aki a selejtezőből indulva jutott fel a csúcsra.

US Open, női egyes döntő: Raducanu (brit)–Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.