A Liverpool és az Ajax pontot sem veszített a BL csoportkörében

Négy csoportban véget értek a csoportmeccsek a Bajnokok Ligájában, és nem akadt nagy meglepetés a továbbjutók tekintetében a keddi játéknapon. A Milan otthon kikapott a Liverpooltól, az Atlético Madrid viszont nyert Portóban, és ezzel a spanyolok lettek a nap nyertesei, az olaszok pedig csak negyedikek lettek. Az angol együttes egyébként a holland Ajax Amsterdammal együtt százszázalékos teljesítménnyel zárta a csoportkört.

2021. 12. 07. 23:18
SZALAH, Mohamed
Miln, 2021. december 7. Mohamed Szalah, a Liverpool jtkosa (j), miutn bergta csapata els gljt az AC Milan ellen a labdarg Bajnokok Ligja csoportkrben, a B csoport utols, hatodik forduljban a milni San Siro Stadionban 2021. december 7-n. MTI/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lényegi kérdések már eldőltek az A csoportban, hiszen a Manchester City biztosan csoportelsőként lépett tovább a legjobb tizenhat közé, míg a Paris Saint-Germain másodikként várhatja a december 13-ai sorsolást. A vezetőedzőjét múlt hétvégén menesztő RB Leipzig és az FC Bruges között azonban még nem dőlt el, melyik csapat folytathatja az Európa-ligában. Az egymás elleni mérleg a Leipzignek kedvezett, de ez végül nem számított, mert a lipcseiek Gulácsi Péterrel és Szoboszlai Dominikkel a kezdőben 2-1-re legyőzték a Manchester Cityt – az első gólt Szoboszlai szerezte –, a PSG pedig simán megverte a belgákat.

A B jelű négyes igazi halálcsoportnak számított az augusztusi sorsolás után, az utolsó kör előtti szoros állás pedig alátámasztotta, hogy milyen közel vannak egymáshoz a csapatok – kivéve a Liverpoolt. Jürgen Klopp gárdája ugyanis mind az öt meccsét megnyerte, így tükörsimán lett első, és így utazhatott el az utolsó fordulóban Milánóba, de a második, harmadik, negyedik helyről csak az utolsó játéknap döntött. A helyzet bonyolult volt, rengeteg lehetséges variációval, végül a fordulóra a negyedik helyen érkező Atlético Madrid lett a nap nagy nyertese.

A Liverpoolnak kizárólag a presztízs miatt lehetett fontos az AC Milan elleni mérkőzés, a hazai csapatnak viszont nagyon kellett a jó eredmény, és a 29. percben meg is szerezte a vezetést: jobb oldali hazai szöglet után Alisson Tomori elé ütötte a labdát, aki három méterről a kapuba lőtt, ez volt az első európai kupagólja a Chelsea-től megszerzett, kétszeres angol válogatott védőnek. Az olaszok azonban csupán hét percig örülhettek, mert Oxlade-Chamberlain 16 méteres lövése után a labda kipattant a kapusról, a kipattanóból pedig Szalah helyezett közelről a kapuba. 

 

Fotó: Luca Bruno

 

A fordulás után a milánói gól szerzője, Tomori negatív hős lett, az 55. percben ő adta el a labdát a saját tizenhatosa előtt, Mané balról leadott lövését Maignan hatalmas bravúrral, egy kézzel még kiütötte, de Origi tíz méterről a kapuba fejelte a kipattanót. A hátralévő időben az olaszok hiába iparkodtak, az eredmény már nem változott, és a Milan teljesen hoppon maradt, ezzel a vereséggel az Európa-ligában sem folytathatja, ott a Porto szerepel majd.

A csoport másik meccsén a szünet után gyorsultak fel az események. Az Atlético Madrid számára csak a három pont jelenthetett üdvösséget, és az 56. percben megszerezte a vezetést Portóban, ám jó tíz perc múlva Carrascót a játékvezető durvaság miatt kiállította, így a portugálok esélye megnőtt a pontszerzésre. Wendell azonban ezt csökkentette, hét perccel a becserélése után ő is kapott egy piros lapot, amivel újra egyenlő létszámban gyűrték egymást a csapatok. A Porto a végén mindent egy lapra feltéve támadott, amire ráfizetett, mert a spanyolok Correa és De Paul hosszabbításban esett góljaival elejét vette az izgalmaknak, Oliveira 95. percben értékesített tizenegyese csupán szépségtapasznak volt jó. 

A C csoportban nem maradt nyitott kérdés az utolsó fordulóra: a hibátlanul álló Ajax csoportelsőként, a Sporting másodikként jutott tovább, a Borussia Dortmund az Európa-ligában folytathatja, míg a Besiktas az utolsó helyen zárta a csoportot, a keddi eredményektől függetlenül. Itt tökéletesen érvényesült a papírforma: a Dortmund 5-0-lal kiütötte a Besiktast, és az Ajax is magabiztosan nyert 4-2-re. A németeknél Reus két gólt szerzett, majd beállt a helyére Håland, aki öt perccel később, a 68. percben ugyancsak eredményes volt, majd nem sokkal később ismét betalált.

A két továbbjutó már megvolt a D csoportban is: a sorozat rekordbajnoka, a Real Madrid és az Internazionale. A sorrend azonban még kérdéses maradt, mert az olaszok egy madridi győzelemmel még átvehették az elsőséget. Az pedig már korábban eldőlt, hogy a moldáv Sherrif Tiraspol az El-ben folytatja, a Sahtar Doneck pedig a negyedik helyen zár. Madridban érthető módon az olaszok kezdtek élénkebben, többet birtokolták a labdát, dolgoztak ki helyzeteket is, ám a 17. percben messzebb vitte őket a céljuktól, amikor 20 méterről parádésan a bal alsó sarokba zúdította a labdát.

A hátrány nem szegte kedvét az Internek, továbbra is bátran próbálkozott, ám a házigazda kontrái jóval több veszélyt rejtettek magukban. Közel állt a Real Madrid a második gólhoz a 44. percben, ám egy pazar támadás végén 15 méterről a bal kapufát találta el.

A fordulást követően a spanyolok határozottan kézben tartották a mérkőzést, fölényben és nagyszerűen futballoztak, amit segített, hogy Barellát a 64. percben a játékvezető durva szabálytalanság miatt kiállította. A 78. percben beállt Asensio, és egy perccel később gyönyörű góllal növelte kettőre a Real Madrid előnyét: 15 méterről ballal úgy tekerte a labdát a jobb felső sarokba, hogy az a kapufáról pattant a hálóba. A spanyol csapat győzelmével a helyzet nem változott a csoportban, ő lépett tovább az első, az Inter pedig a második helyen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló, keddi játéknap. A csoport: Paris Saint-Germain–FC Bruges 4-1 (3-0), RB Leipzig–Manchester City 2-1 (1-0), a végeredmény: 1. Manchester City 12, 2. Paris Saint-Germain 11, 3. RB Leipzig 7, 4. FC Bruges 4; B csoport: Porto–Atlético Madrid 1-3 (0-0), AC Milan–Liverpool 1-2 (1-1), a végeredmény: 1. Liverpool 18, 2. Atlético Madrid 7, 3. Porto 5, 4. AC Milan 4; C csoport: Dortmund–Besiktas 5-0 (2-0), Ajax–Sporting 4-2 (2-1), a végeredmény: 1. Ajax 18, 2. Sporting 9, 3. Dortmund 9, 4. Besiktas 0; D csoport: Real Madrid–Internazionale 2-0 (1-0), Sahtar Doneck–Sheriff Tiraspol 1-1 (1-0), a végeredmény: 1. Real Madrid 15, 2. Internazionale 10, 3. Sheriff Tiraspol 7, 4. Sahtar Doneck 2.

A csoportok első és második helyezettjei a Bajnokok Ligájában a tizenhat közé jutottak, a harmadikok pedig az Európa-ligában folytathatják. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.