A sakkvilágbajnokságok történetének leghosszabb partiját nyerte meg a címvédő

Magnus Carlsen megnyerte a Jan Nyepomnyascsij elleni sakkvilágbajnoki döntő hatodik játszmáját. Ez az első parti, amelyik eldőlt, tehát a címvédő 3,5-2,5-re vezet. A 136 lépéses, nyolcórás csata a vb-k történetének leghosszabb meccse.

N. M.
2021. 12. 03. 21:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlsen játszott világossal, s már a megnyitást is élesen kezelte. A parti a 26. lépésben érdekes irányt vett, a címvédő vezért áldozott két bástyáért. A játszma olyan végjátékba torkollott, hogy Carlsennek két bástyája és huszára volt Nyepomnyascsij vezérével és futójával szemben.

A világbajnok nyúzta az ellenfelét, de az orosz kihívó szívósan és pontosan védekezett minimális hátrányban. Újabb fordulatot a 80. lépés hozott, amikor Carlsen a nyerés érdekében újabb áldozatra szánta rá magát, ezúttal az egyik bástyáját adta oda a futóért és két gyalogért.

Világosnak tehát maradt egy bástyája és huszára, valamint három gyalogja az ellenfél vezérével és gyalogjával szemben. Carlsen tovább fárasztotta Nyepomnyascsijt, aki azonban nem hibázott. A norvég címvédő a 110. lépésben újabb kockázatos döntésre szánta rá magát, az addig stabil állását megbontva e4 lépéssel megint a nyerést forszírozta.

Kierőszakolta sötét gyalogjának a cseréjét, ami után a kihívó a 124. lépésben hibázott. Néhány előkészítő lépés után megindulhatott a két világos gyalog a tisztek támogatásával, s néhány húzás után a világbajnok döntő előnybe került, a kihívó a 136. lépésben, nyolcórás küzdelem végén adta fel a játszmát már reménytelen állásban.

Ez a sakkvilágbajnokságok történetének leghosszabb partija. Az eddigi rekordot Anatalij Karpov és Viktor Korcsnoj 124 lépéses döntetlenje tartotta az 1978-as páros mérkőzésről, amelyet hallatlan izgalmak után Karpov nyert meg 6-5-re.

A meccset követő sajtótájékoztatóra Jan Nyepomnyascsij érthetően meglehetősen megviselten érkezett, de volt lelkiereje értékelni a vereséget.

– Nem gondolom, hogy a világos vezéráldozata rám nézve hátrányos lett volna, később sem követtem él stratégiai hibát. Szinte az utolsó pillanatokig döntetlennek tűnt az állás, a végén azonban hibáztam, ami emberi dolog. Igyekszem stílusosan egyeníteni – jegyezte meg.

Magnus Carlsen szintén elismerte, hogy elméletileg valószínűleg nagyon sokáig döntetlen volt az állás, de bízott magában, látott esélyt a győzelemre. 

– Természetesen fáradt vagyok és persze mámoros - mondta külön interjúban és elmosolyodott.

Nincs idő pihenni, szombaton máris következik a hetedik játszma, sőt vasárnap pedig a nyolcadik, csak azt követően lesz pihenőnap.

Carlsen és Nyepomnyascsij 14 meccsesre tervezett páros mérkőzésén az lesz a győztes, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása kétmillió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.