időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

A magyar hős boldog, amiért magyarnak született

Szilágyi László
2022.01.16. 21:35 2022.01.17. 10:01
A magyar hős boldog, amiért magyarnak született

Emelkedett hangulatban nyilatkoztak a magyar játékosok a portugálok elleni 31-30-as győzelem után. Máthé Dominik elővette az eddig még nem látott patetikus oldalát, Szita Zoltán önkritikusan értékelt, a fiatal Hanusz Egon határozottan állította, hogy nem sokat vett ki belőle a portugálok elleni csata.

Máthé Dominik 22 éves, az idei a negyedik világversenye a felnőttválogatottban. Volt már fontos mérkőzése, a svédek elleni debütálása alkalmával 2019-ben hat gólt dobott a svédek ellen. De nyilván egy percet sem gondolkodott, amikor a magyar–szlovák közös rendezésű Eb második magyar csoportmeccsén a portugálok elleni győztes gólját nevezte pályafutása eddigi legfontosabb találatának. – Boldog voltam, hogy rám játszották ki a figurát – mondta az M4 Sportnak Máthé Dominik. – Köszönöm a csapattársaimnak, hogy bíztak bennem, de leginkább Lékai Máténak, hiszen ő hívta be a figurát a végén. 

– Nehéz ilyenkor kifejezni, hogy mit érzek. Ilyen szurkolás csak itt Magyarországon van, tényleg nekünk vannak a legjobb szurkolóink, és boldog vagyok, hogy magyar lehetek. Talán egy ilyen meccs kellett, hogy visszajöjjünk, és megérkezzünk az Európa-bajnokságra. Nüanszok döntöttek. Várjuk a folytatást kedden Izland ellen – folytatta a 31-30-ra végződött meccs emberének választott, nyolc gólt szerzett jobbátlövő.

A három gólig jutó balszélső, Bóka Bendegúz szerint sokkal gördülékenyebb volt a csapat támadása és védekezése, és rengeteget segítettek a második félidőben beállt Székely Márton védései. – Tudtuk, hogy hatvan percen keresztül küzdő csapattal fogunk találkozni, erre fel voltunk készülve mentálisan – értékelt a balatonfüredi játékos. 

Hanusz Egonnak fontos villanásai voltak a második félidőben, és mivel Lékai Máté, a magyar válogatott egyik legjobbja szinte végigjátszotta a mérkőzést, neki vannak még erőtartalékai a folytatásra. – Nagyon kemény meccs volt, az idegek csatája. Volt, amikor elléptünk három góllal, és azt hittük, lesz labdánk a négygólos vezetéshez, volt is. De nem tudtunk élni az eséllyel, mindig visszajöttek a meccsbe a portugálok. Úgy érzem, a döntő pillanatokban higgadtak maradtunk, ez volt a kulcs a győzelemhez – mondta a Stuttgart irányítója.  

Fotó: Mirkó István

A lengyel Plockban játszó Szita Zoltán szerint a portugál válogatott komoly segítséget nyújtott azzal, hogy nem erőltette a hét a hat elleni támadó játékot. – Nekünk könnyítést jelentett, örültem neki, hogy nem játszották a hét a hat elleni felállást. Ezzel megkönnyítették a dolgunkat – mondta a 23 éves átlövő, aki nem volt teljesen kibékülve a csapata teljesítményével. – Van még min dolgoznunk, az igazat megvallva, a 31 gól ellenére nagyon sok hibával játszottunk, de érzem, még sok van bennünk. Remélem, hogy meccsről meccsre jobb teljesítményt tudunk nyújtani, és annak is nagyon örülök, hogy egymásra találtunk a közönségünkkel – tette hozzá a balátlövő.