Lionel Messi újabb pofont adhat Robert Lewandowskinak

Robert Lewandowski, Mohamed Szalah és Lionel Messi maradt versenyben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) az év legjobb játékosa címért. Az Aranylabda után tehát következik a lengyel és az argentin sztár második nagy összecsapása egy rangos egyéni díjért.

Magyar Nemzet
2022. 01. 07. 17:23
Prizs, 2021. november 29. Lionel Messi, a Paris Saint-Germain francia labdargklub jtkosa az v legjobb labdargjnak jr Aranylabdval a prizsi Chatelet Sznhzban rendezett djtad nnepsgen 2021. november 29-n. A djat a France Football francia szaklap hagyomnyos venknti vlasztsa alapjn tlik oda. MTI/AP/Christophe Ena Fotó: MTI/AP/Christophe Ena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA pénteken hozta nyilvánosságra a háromfősre szűkített jelöltlistát. A Bayern Münchenben játszó lengyel Lewandowskit korábban a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség megválasztotta az év legjobb férfi sportolójának, miután bajnok lett és német Szuperkupát nyert a klubjával, a naptári évben pedig 43 Bundesliga-gólt szerzett, amivel megdöntötte Gerd Müller 1972-es rekordját. Hovatovább a „nemzet bombázójának” negyvengólos Bundesliga-gólkirályi csúcsát is átadta a múltnak tavaly a lengyel.

Ezek alapján sokan arra számítottak, hogy Lewandowski megkapja 2021-ben az Aranylabdát, azt azonban pályafutása során immáron hetedszer Lionel Messi érdemelte ki a France Football szavazásán. Messi tavaly megnyerte a Copa Américát az argentin válogatottal, de a klubjaiban, tavasszal a Barcelonában és ősszel a Paris Saint-Germainben nem volt sikeres.

Messi az Aranylabda-díjátadón azt mondta: Lewandowski is megérdemelné a díjat, sőt 2020-ban mindenképpen neki kellett volna megkapnia, csakhogy a France Football abban az évben rendhagyó módon nem díjazott senkit a Covid-járványra hivatkozva. A lengyel csatár a FIFA díjával vigasztalódott tavaly, s könnyen így lehet ez most is.

Lewandowski és Messi mellett Mohamed Szalah esélyes még a díjra. Az egyiptomi támadó a Liverpoolban szárnyal: a mostani idényben 26 tétmérkőzésen 23 gólt szerzett, 2021-ben összesen 40 alkalommal volt eredményes.

A női játékosok közül a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelonából Jennifer Hermoso és Alexia Putellas, valamint a BL-döntős Chelsea-ből Sam Kerr került a szűkített listára. A díjakat január 17-én adják át Zürichben.

Ekkor derül ki az is, hogy az év góljáért járó Puskás-díjat a cseh Patrick Schick, az argentin Érik Lamela vagy az iráni Mehdi Taremi kapja meg, a legjobb kapus az olasz Gianluigi Donnarumma, a szenegáli Édouard Mendy vagy a német Manuel Neuer lesz, az év edzője pedig a Chelsea-vel BL-t nyerő Thomas Tuchel, a Manchester Cityt vezető Pep Guardiola, netán az olasz válogatottal Eb-győztes Roberto Mancini lesz-e.

Borítókép: Lionel Messi a tavalyi Aranylabdával (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.