A honosított amerikainak jelenleg nincs alternatívája a centerposzton

Két fontos világbajnoki selejtezőre kezdi meg péntektől a felkészülést a magyar férfikosárlabda-válogatott. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak beszélt a célokról, a játékosokról és az új honosított amerikairól is.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 02. 15. 17:18
© Unger Tamás
20200220 Szombathely KOSÁRLABDA FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ 1. FORDULÓ F-CSOPORT Magyarország–Szlovénia mérkőzés Képen a szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől készül a magyar férfikosárlabda-válogatott a Montenegró elleni világbajnoki selejtezőkre. Az elsőre február 24-én, pénteken Debrecenben, a másodikra 27-én Podgoricában kerül sor, és ahogy Ivkovics Sztojan a Nemzeti Sportnak elmondta, ez a két összecsapás már csak azért is fontos, mert a magyar válogatott még sohasem győzte le Montenegrót. Márpedig neki, aki délszláv születésű, ez valahol presztízskérdés is.

– Február tizenhetedike és huszadika között érkeznek a kecskeméti edzőtáborba a játékosok, a hat falcós a tizenkilencediki, kaposvári bajnoki után csatlakozik hozzánk, akkor lesz teljes a keret  – mondta a szövetségi kapitány. – Profi válogatott lesz az ellenfelünk, amelynek szinte minden kosarasa a Falcóénál magasabb szinten, az ULEB Európa-kupában szerepel. Ahogy nekünk, a montenegróiaknak is lesz két-három hiányzójuk, de ez nem csökkenti az erejüket, Franciaországban is csak nagyon kevés hiányzott, hogy nyerni tudjanak.

 

Mikael Hopkins (fehérben) lehet a magyar válogatott új kulcsembere. Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Luca Tedeschi

A keret kihirdetésekor meglepetésre kiderült, hogy Ivkovics Sztojan meghívott egy itthon ismeretlen amerikai honosított játékost is. Mikael Hopkins tavaly bajnok lett a szlovén Cedevita Olimpijával, jelenleg pedig az olasz élvonalbeli Reggio Emiliában játszik.

– Él a szerződése, pontosan tudjuk, mi lesz a feladata. Régóta képben volt már, de vártunk arra, hogy jöjjenek az igazán fontos erőpróbák  – mondta róla Ivkovics. – Ha az Európa-bajnokságig előbukkan egy magyar játékos, aki hasonló szintet képvisel, nyilván mellette döntök a keret összeállításánál, de egyelőre nem látom az esélyét, hogy a közeljövőben bárki felnőhetne Keller Ákos mögé centerposzton. Nem Euroliga-szintű játékost kerestünk, mert az ott szereplők nem tudnak jönni, illetve egyvalakivel megállapodhattunk volna egy hétre, de azt nem tartottuk elegendőnek. Hopkins az európai középmezőny kiemelkedő teljesítményre képes kosárlabdázója, legutóbbi idényeiben nagyjából egyforma számokat produkált.

Ivkovics Sztojan elmondta, bár nem szerencsés, hogy június végéig tart a honi bajnokság, máshol is hasonló cipőben járnak. Egyelőre lépésről lépésre haladnak, a legfontosabb, hogy a csapat kvalifikáljon a vb-selejtező következő fordulójába. Aztán a júliusi hosszú pihenő után augusztusban kezdődik a munka a szeptember 1-én rajtoló Európa-bajnokságra. A vb-selejtezőkön az első körben háromba kell kerülni a továbbjutáshoz a csoportban, és mivel a magyar csapat idegenben már legyőzte Portugáliát, erre jó esély van. Ezután a továbbjutó válogatottakat hatos csoportokba osztják be, mindenki viszi magával a pontszámát, és ezekből a hatosokból az első három szerepelhet a világbajnokságon.

Borítókép: Ivkovics Sztojan nagyon szenvedélyes tud lenni a pálya mellett (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.