Súlyos döntés előtt: felszeletelheti a Kometa a magyar szekcióját

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága pénteken bejelentette, hogy a május 11. és 15. közötti magyar országúti kerékpáros-körversenyen indul a két magyar bringást, Dina Mártont és Fetter Eriket is soraiban tudó Eolo-Kometa is. Az olasz bejegyzésű, spanyol központú istálló ott lesz a május 6-án Budapestről rajtoló Giro d’Italián is. Valószínűsíthető, hogy az egyik magyar versenyzőjét a Girón, a másikat a magyar körversenyen veti be.

Magyar Nemzet
Forrás: Tourdehongrie.hu2022. 03. 11. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ProTeam besorolású Eolo-Kometa története több ponton összefonódik a magyar körversenyével. Az együttest a hétszeres Grand Tour-győztes spanyol Alberto Contador és a Giro d’Italián kétszer diadalmaskodó olasz Ivan Basso alapította 2018-ban, s a Polartec-Kometa már az első szezonjában részt vett, mi több, főszerepet játszott a Tour de Hongrie-n. Az olasz Matteo Moschetti Székesfehérváron szakaszt nyert, Keszthelyen és Kazincbarcikán második lett, az összetett versenyben a hatodik helyet szerezte meg, a gyorsasági pontversenyben Moschetti lett a második, a hegyi pontversenyben pedig a spanyol Isaac Cantón szerezte meg a második helyet. A „nagyfőnök” Contador és jó barátja, Basso is eljött Magyarországra, ez akkor még nagy feltűnést keltett, olyan távol voltunk az országúti világ élmezőnyétől, nem szoktunk hozzá, hogy ilyen nagy nevekkel személyesen is találkozhatunk.

A két legenda, Ivan Basso és Alberto Contador:

Fotó: Mario Pertorini/Tourdehongrie.hu

Amint arra a Tour de Hongrie honlapja emlékeztet, a csapat 2019-ben is rajthoz állt a magyar körön, ráadásul már a rajt előtt felhívta magára a figyelmet: néhány nappal az indulás előtt szerződtette a Pannon Cycling Team tehetséges magyar fiatalját, Dina Mártont. Aki aztán az első versenyén máris letette a névjegyét a csapatban: a Kékestetőn a lett Krists Neilands mögött és előtt a második helyen ért célba, s ezzel az összetett versenyben is második lett.

Contador és Basso többször is elmondta, szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatukat a magyar kerékpársporttal, látnak nálunk tehetségeket, akik profi menedzseléssel sokra vihetik. 

Nem a levegőbe beszéltek, ezt igazolja, hogy 2020-ban már Fetter Erik is csatlakozott a Kometa-Xstra csapatához, amely az utánpótlássorába is igazolt fiatal magyar kerékpárosokat.

A 2020-as magyar körverseny nem a tervek szerint alakult, Fetter Erik egy baleset miatt nem lehetett ott a rajtnál, Dina Márton számára pedig ezúttal nem sikerült a királyetap, de azért az jelez valamit, hogy öt WorldTeam és nyolc ProTeam mellett a csapatversenyben az ötödik helyezést érdemelte ki Contador gárdája.

Már a spanyol szupersztár első magyarországi látogatásakor neki szegezték a kérdést, mikor lép csapata a legfelső szintre, a WorldTeamek közé. Contador akkor türelmet kért, elmondta, ez egy hosszú folyamat eredménye lehet, minden szinten érezni fogják, mikor léphetnek tovább. Nos, az első nagy ugrás 2021-re érkezett el, az Eolo-Kometa ProTeam lett, lényegesen nagyobb – huszonhárom fős – kerettel, Giro d’Italia-meghívóval. Dina Márton az olasz körversenyen indult, de a vele egy időben zajló Tour de Hongrie-ra is hozott magyar bringást a csapat Fetter Erik személyében.

Fetter jó formában volt, de a királyetap előtti napon bukásba keveredett, kórházba szállították, a kivizsgálás után aztán a saját kezébe adták a döntést, ha úgy érzi, folytathatja a versenyt. Folytatta is, fájdalmai ellenére a magyarok közül ő ért fel elsőként a Kékestetőre, a tizenegyedik helyen, s ki tudja, mire lehetett volna képes, ha nincs a balesete. Időközben Dina Márton pályafutásának első Giro d’Italiáját tekerte végig, ráadásul a debütáló Eolo-Kometa Lorenzo Fortunato révén elvitte az 1729 méteres Zoncolant, ez a szakaszgyőzelem további lendületet és ismertséget adott az együttesnek.

Az Eolo-Kometa huszonegy bringással vágott neki a 2022-es szezonnak, a sorban továbbra is ott van Dina Márton és Fetter Erik. A csapattól logikus lépés lenne, hogy akárcsak tavaly, „megosztaná” a két magyar versenyzőjét a két viadal között.

Múlt szombaton Olaszországban a fehér murvás szakaszairól híres, egynapos Strade Bianchén – amelyen Valter Attila (Groupama-FDJ) hatalmas bravúrral negyedikként zárt, a győztes szlovén Tadej Pogacartól 1:07 perccel elmaradva – Fetter Erik 47. lett, ő 8 perc 14 másodperces hátránnyal ért célba. Dina Márton bukott, és nem fejezte be a versenyt.

Épp jött egy kanyar, amikor átmentem az egyik nyomból a másikba, megcsúszott az első kerekem, és elestem. Semmi súlyos, de kicsit lezúztam a bal oldalamat. A bukásban elfordult a kormányom, amit nekem az út szélén állva nekem nem sikerült visszafordítanom. Végül kaptam segítséget. Sokan elmentek mellettem, de én még visszaültem, véresen mentem valamennyit, aztán utolért egy „gruppetto”. Velük elmentem az egyik frissítő pontig, ott kiálltam, aztán beszálltam a kísérőkocsiba. Sajnálom az egészet, mert amúgy jó erőben éreztem magam, de ez van, ilyen a Strade Bianche… 

– nyilatkozta Dina Márton az Eurosport.hu oldalnak.

A 43. Tour de Hongrie-ra 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan huszonnégy csapat részvételével. Az biztos, hogy a legmagasabb szintet képviselve tizenkét WorldTeam lesz a magyar körverseny mezőnyében.

A Tour de Hongrie útvonala:

május 11., szerda, 1. szakasz: Csákvár–Székesfehérvár 197,5 km

május 12., csütörtök, 2. szakasz: Karcag–Hajdúszoboszló, 191,9 km

május 13., péntek, 3. szakasz: Sárospatak–Nyíregyháza, 154,3 km

május 14., szombat, 4. szakasz: Kazincbarcika–Kazincbarcika, 177,4 km

május 15., vasárnap, 5. szakasz: Miskolc–Gyöngyös-Kékestető, 183,7 km.

A Tour de Hongrie-n biztosan induló csapatok: Ineos Grenadiers (brit, WorldTeam), Quick-Step Alpha Vinyl (belga, WorldTeam), Movistar (spanyol, WorldTeam), Israel-Premier Tech (izraeli, WorldTeam), Jumbo-Visma (holland, WorldTeam), Lotto Soudal (belga, WorldTeam), Trek-Segafredo (amerikai, WorldTeam), Bahrain-Victorious (bahreini, WorldTeam), BikeExchange Jayco (ausztrál, WorldTeam), Bora-hansgrohe (német, WorldTeam), DSM (holland, WorldTeam), Astana Qazaqstan (kazah, WorldTeam), Alpecin-Fenix (belga, ProTeam), Caja Rural-Seguros RGA (spanyol, ProTeam), Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam), Eolo-Kometa (spanyol, ProTeam), Uno-X (norvég, ProTeam), Novo Nordisk (amerikai, ProTeam).

Borítókép: Fetter Erik tavaly szakaszt nyert Franciaországban a Tour de Limousin négynapos versenyen (Forrás: Twitter/Erik Fetter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.