Szükség van az orosz hokira, ismerte be a nemzetközi szövetség

Újabb szankciókat jelentettek be szerdán az orosz és fehérorosz sportolókkal szemben. Kizárták a két ország válogatottjait és klubcsapatait a kosárlabda nemzetközi sorozataiból, a legtöbb egyéni sportágban azonban függetlenként szerepelhetnek a versenyzőik, így például ott lehetnek a pénteken kezdődő téli paralimpián is. Noha a Nemzetközi Automobil-szövetség sem hozott drasztikus döntést, az orosz Nyikita Mazepin nem vehet részt a Brit Nagydíjon.

Magyar Nemzet
2022. 03. 02. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra számítani lehetett, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) is kizárta eseményeiről az orosz csapatokat az ukrajnai háború miatt. Ez a döntés a Sopron Basket együttesét is érinti. A női Euroliga negyeddöntőjében két orosz klub, a címvédő és veretlen Jekatyerinburg, valamint a Dinamo Kurszk is szerepelt volna, nélkülük változott a párosítás, így a magyar csapat az USK Prága helyett a francia Montpellier-vel találkozik a legjobb nyolv között.

Hoki-vb mégis Szentpéterváron?

Továbbra is reménykedik az orosz–ukrán konfliktus diplomáciai megoldásában – nyilatkozta a TASZSZ orosz hírügynökségnek Luc Tardif, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke. Erről az után beszélt a sportvezető, hogy hétfőn az IIHF vezető testülete, a tanács kizárta az ez évi, májusi finnországi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat.

Az IIHF nemcsak a felnőtt férfi, hanem valamennyi korosztályban az orosz és fehérorosz férfi- és női válogatottakat és klubcsapatokat is büntette, eltiltva őket a nemzetközi tornákon való részvételtől, egyszersmind elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior- (U20-) világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól.

Ha Luc Tardif valóban úgy nyilatkozott, ahogy a TASZSZ idézi őt, azzal várhatóan bírálatot von magára.

Függetlenként a paralimpián is

Az egyéni sportágakban továbbra is vegyes a kép. A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) végrehajtó bizottsága is a teljes kizárás mellett döntött, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) viszont engedélyezi az oroszok részvételét a soron következő dohai világkupaversenyen – de csak független indulókként.

Hasonlóan határozott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is. A pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián az orosz és a fehérorosz versenyzők függetlenként, a paralimpiai zászló alatt indulhatnak, eredményüket az éremtáblázatba nem számítják be.

A paralimpia jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul.

Távozó futballedzők

A háború miatt távozott posztjáról Daniel Farke, az orosz élvonalbeli Krasznodar labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki egyetlen tétmérkőzésen sem irányította az együttest, hiszen csupán január 13-án nevezték ki a gárda élére, s a téli szünet azóta nem rendeztek fordulót. Kedden Farke honfitársa, Markus Gisdol is lemondott a Lokomotiv Moszkva vezetőedzői posztjáról.

Mazepint kizárták a Brit Nagydíjról

Noha a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) nem zárta ki az orosz és a fehérorosz versenyzőket az általa szervezett sorozatokból – a pilóták több sportág rendelkezéséhez hasonlóan semlegesként, a FIA zászlaja alatt indulhatnak a futamokon –, a Brit Autósport-szövetség szerdán mégis úgy döntött, hogy az orosz Nyikita Mazepin, a Haas istálló orosz versenyzője nem állhat rajthoz az idei Formula–1-es Brit Nagydíjon.

„Az orosz és a fehérorosz szövetség által kiadott licencekkel rendelkező versenyzők és hivatalos személyek nem vehetnek részt semmilyen Nagy-Britanniában sorra kerülő autósport-rendezvényen” – írta közleményében a brit szövetség. Hozzátette, a döntést a brit kormánnyal, valamint a nemzeti sportági szövetségekkel folytatott konzultáció eredményeként hozta meg, egyoldalú válaszként az Ukrajnában kialakult krízishelyzetre.

A Formula–1-es világbajnoki idény március 20-án kezdődik Bahreinben.

Borítókép: Nyikita Mazepin nem indulhat a Brit Nagydíjon (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.