Milák után kezd a másik Kristóf, akitől érmeket remélünk a vb-n

A Lupa-tavon megkezdődnek a nyíltvízi úszás versenyszámai a vizes vb-n, a tokiói olimpián 10 kilométeren ezüstérmes Rasovszky Kristóf célja háromból három dobogós helyezés. Vasárnap a csapatversenyt rendezik meg, amelyen az éremszerzés bravúr lenne, de az első számú magyar úszó szerint nem irreális álom.

2022. 06. 26. 9:32
RASOVSZKY Kristóf
Vizes vb 2022 – Készülnek a magyar nyíltvízi úszók a világbajnokságra Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól áll a váltónk, ha fejben össze tudjuk rakni a vasárnapi versenyt, kihozzuk magunkból a maximumot, akkor reális a dobogó. Nem lesz könnyű, nagy harcra számítok a németekkel, a franciákkal, az olaszokkal és az amerikaiakkal – nyilatkozta lapunknak aki a magyar nyíltvízi úszók húzóembere.

Nemcsak a tavalyi tokiói olimpia miatt, hanem azért is, mert 2019-ben öt kilométeren világbajnok volt, Európa-bajnokságokon pedig 25 kilométeren is szerzett már aranyérmet. Tavaly, épp a Lupa-tavon a váltóval állt fel a dobogóra, akkor harmadik lett a magyar csapat.

A tavalyi Eb-re lehet alapozni, hiszen Rasovszky mellett az akkor 10 kilométeren ezüstérmes Olasz Anna is az élmezőnybe tartozik, mellettük pedig a 22 éves Rohács Réka és a 18 éves Betlehem Dávid a szakág jövőjét jelentik, de mindketten bizonyítottak már épp a tavalyi Eb-n. Ugyanebben a felállásban 2021 decemberében a dobogó második fokán is álltak már Abu-Dzabiban a világkupán.

Az egy évvel ezelőtti csapatbronz megszerzése után Rasovszky viccesen megjegyezte, hogy Betlehem a vb-ig még nő vagy tíz centit, ami tíz másodpercet jelent majd a váltónak:

– Nem mértük meg, hogy mennyit nőtt ténylegesen, de ami fontosabb, hogy sokat erősödött – válaszolta kérdésünkre Rasovszky, aki a váltó mellett egyéniben címvédőként öt kilométeren, valamint olimpiai ezüstérmesként 10 kilométeren indul a következő napokban:

Az összes egyéni számomban és a váltóval is a dobogó a cél. Úgy érzem, képesek vagyunk rá. Ezen belül viszont már nehéz jósolni, mert nagyon szoros a mezőny, ezért Tokióhoz hasonlóan, ha összejön az érem, én annak már nagyon fogok örülni.

A Lupa-tó gyakorlatilag egy óriási medence, nem nehéz a pálya, ideális, 26 Celsius-fokos a hőmérséklete, ezen tehát nem múlhat semmi. A vasárnapi csapatversenyben a két-két női és férfi versenyzőnek egyaránt egy 1500 méteres kört kell teljesítenie.

– Az éremszerzés bravúr lenne, de mindenképpen az első hat közé várom a csapatot – fogalmazott Gellért Gábor szövetségi kapitány.

A szakember Rasovszkyról azt mondta, hogy a tokiói második helyét követően még nagyobb lett a motivációja, még inkább éhes a sikerre, ezt mutatja például az is, hogy a medencés időeredményei sokat javultak az elmúlt időszakban. Ugyanakkor hangsúlyozta: a férfi versenyben elképesztően népes, 66 fős mezőny ugrik majd vízbe, köztük néhány nagy klasszis, mint az olimpiai és világbajnok német Florian Wellbrock.

A nőknél Olasz Anna 2013 óta folyamatosan szállítja az eredményeket, legutóbb a tokiói olimpián negyedik volt, előtte a hazai rendezésű Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert.

A nyíltvízi úszás programja:
Vasárnap:
Csapatverseny 13.00 (Magyarország: Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

Hétfő: férfi 5 km (Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid) 9.00, női 5 km (Rohács Réka, Balogh Vivien) 12.00

Szerda: női 10 km (Olasz Anna, Balogh Vivien) 8.00, férfi 10 km 12.00 (Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid) 12.00

Csütörtök: férfi és női 25 km (Gálicz Péter, Kalmár Ákos, Olasz Anna, Rohács Réka) 9.00

Borítókép: Rasovszky Kristóf – készülnek a magyar nyíltvízi úszók a világbajnokságra (Fotó/MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.